Tusk: ‘Lidstaten akkoord om honderden extra grenswachten te sturen’
Raadsvoorzitter Donald Tusk (r) met Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Foto: EPA

De Europese lidstaten zijn bereid om het grensbewakingsagentschap Frontex en het asielondersteuningsbureau EASO de benodigde extra personeelsleden te sturen. Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk donderdagavond gezegd na afloop van de Europese top. Dat moet de installatie van de hotspots vergemakkelijken.

Frontex en EASO hebben extra personeel nodig om de bewaking van de buitengrenzen en de registratie van inkomende migranten in Italië en Griekenland te verbeteren. Op de Europese top op 23 september maakten de staatshoofden en regeringsleiders dure beloftes, maar van de 700 mensen die Frontex nodig heeft zijn er nog maar 48 toegezegd, en van de 370 voor EASO slechts 81.

Gisteren kwamen de leiders dan toch overeen dat er moet worden voortgemaakt met de installatie van hotspots in Italië en Griekenland, de centra waar migranten geregistreerd worden en waar beslist wordt wie recht heeft op bescherming. Daarvoor beloven ze (opnieuw) voldoende mensen en middelen uit te trekken voor de twee Europese agentschappen. Donald Tusk zei na afloop van de top letterlijk dat de lidstaten ‘honderden extra grenswachten naar Frontex en EASO gaan sturen’.

Premier Charles Michel benadrukte nogmaals dat de goede werking van die hotspots voor België noodzakelijk is om zich solidair op te stellen bij het aanpakken van de vluchtelingencrisis. Om de hotspots zoals voorzien tegen eind november geopend te krijgen, moeten er nog heel wat logistieke problemen overwonnen en technische vragen beantwoord worden, zei Michel. ‘We moeten zorgen dat de capaciteit groot genoeg is. Wat gebeurt er wanneer iemand weigert zijn vingerafdrukken digitaal te laten nemen? Wat als men niet naar het hem toegewezen land wil vertrekken? Hoe wordt de terugkeer georganiseerd?’