Duitse jager betaalt grof geld om uitzonderlijk grote olifant te mogen doden
Foto: https://www.facebook.com/InternationalAnimalRescueFoundationAfrica

Drie maanden na het schandaal met ‘Leeuw Cecil’ staan dierenliefhebbers opnieuw op hun achterste poten door een jachtschandaal in Zimbabwe. Dit keer is een Duitse jager de schuldige. De man betaalde naar verluidt zo’n 52.000 euro om een van de grootste olifanten in Zimbabwe te mogen doden. Natuurbeschermers en safarigidsen zijn in rouw door de dood van het prachtige dier.

De prachtige olifant werd neergeschoten op 8 oktober, tijdens een privéjacht in het Gonarezhou National Park in Zimbabwe. De jager, een Duitse welgestelde man die 60.000 dollar (of zo’n 52.000 euro) over had voor zijn trofee, was vergezeld van een lokale gids die in het gebied gekend staat om zijn gave om extreem grote olifanten te vinden. Kort na het fatale schot werd een foto genomen met het dode dier, en die foto ging onmiddellijk de wereld rond. Liefhebbers roemden de Duitser meteen omdat hij ‘de grootste olifant uit dertig jaar jacht’ had neergeschoten.

Natuurbeschermers en safarigidsen daarentegen zijn in diepe rouw. De olifant was uitzonderlijk en had moeten gespaard worden, zodat iedereen hem eens in levende lijve had kunnen zien, klinkt het. ‘Uitzonderlijke olifanten zoals deze moeten tot het nationaal erfgoed behoren, zodat ze niet kunnen worden doodgeschoten. Maar in dit geval hebben we collectief gefaald om een prachtig dier te beschermen’, schreef Anthony Kaschula, een man met een safaribedrijf in Gonarezhou, op Facebook.

Voorlopig is er maar weinig geweten over het dier. Volgens internationale media was de olifant tussen de 40 en 60 jaar oud en was hij voordien nooit eerder gezien in het Gonarezhou National Park. Men vermoedt dat de olifant vanuit Zuid-Afrika kwam, aangezien het Kruger Park in Zuid-Afrika natuurlijk overloopt in het Gonarezhou National Park. Zijn slagtanden bewezen door hun grootte en gewicht (zo’n 54 kilo) alvast dat het om een uitzonderlijk dier ging. ‘Er zijn het voorbije jaar vijf of zes olifanten met grote slagtanden neergeschoten, maar geen enkele was zo groot als deze’, vertelt Louis Mulle van de Zimbabwe Professional Hunters & Guides Association. ‘Wellicht wist de jager pas na zijn schot dat het om zo’n uitzonderlijk dier ging.’

De Duitser was speciaal naar Zimbabwe gekomen om tijdens een trip van 21 dagen ‘The Big Five’ neer te schieten: een olifant, een luipaard, een leeuw, een buffel en een neushoorn. Volgens zijn gids was de jacht volledig legaal. ‘Mijn klant heeft niets verkeerds gedaan. Ik weet wat dierenliefhebbers zullen zeggen. Ja, het was een oude olifant, een uitzonderlijk exemplaar. Maar in al die tijd heeft hij zich verschillende keren kunnen voortplanten. Bovendien is dit een goede zaak voor Zimbabwe en de lokale bevolking, want jagers geven duizenden dollars uit terwijl ze hier zijn.’

One of the few 'big tuskers' left in the world is shot by German hunter in Zimbabwe for just £40,000It is an image...

Posted by International Animal Rescue Foundation World Action South Africa on Thursday, October 15, 2015