Vlaanderen vervangt gevaarlijke ‘schansvangrails’
Foto: google street view

Vlaanderen plaatst geen vangrails meer die vanuit de grond vertrekken. Die vangrails werken als een schans, wat fatale gevolgen kan hebben.

De beslissing komt er na een dramatisch verkeersongeval dat in maart dit jaar in Kruishoutem plaatsvond. De vangrail zorgde ervoor dat een auto de lucht in katapulteerde en twee broers het leven lieten. Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) kreeg nu van Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) te horen dat dergelijke vangrails in Vlaanderen niet langer geplaatst zullen worden.

‘Er is onlangs een Europese studie naar de effectiviteit van vangrails beëindigd, en ook daar bleek uit dat vangrails met een zogenaamde grondverankering niet langer gewenst zijn’, zegt Ilse Luypaerts, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer. ‘Vroeger liet men vangrails vanuit de grond vertrekken om te vermijden dat bij een botsing de vangrail de wagen zou doorboren. Maar vandaag zijn er andere manieren om de kop te installeren.’

‘Bij de aanleg van nieuwe wegen of wanneer wegen en de bijhorende vangrails worden vernieuwd, wordt de kop van een vangrail voortaan op een heel andere manier beveiligd’, klinkt het nog.