Lieven Vandenhaute wint Grote Prijs Jan Wauters 2015
Lieven Vandenhaute Foto: © VRT - Bart Musschoot

De Grote Prijs Jan Wauters 2015 gaat naar Radio 1-presentator Lieven Vandenhaute. Hij kreeg de prijs, een kunstwerk van Fred Eerdekens, donderdagavond tijdens REYERSTaal, het taalfeest van de VRT, in HETPALEIS in Antwerpen.

De Grote Prijs Jan Wauters is vernoemd naar de legendarische welbespraakte sportreporter van de Vlaamse openbare radio, de Lionel Messi van de Nederlandse taal in de ether. Met de prijs wordt een mediapersoonlijkheid in het zonnetje gezet ‘die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit’.

De genomineerden waren dit jaar Tom De Cock, Ruth Joos, Katelijne Boon, Karl Vannieuwkerke en Lieven Vandenhaute. Vandenhaute won de prijs en de voorzitter van de jury, mevrouw Thérèse Wauters, weduwe van de betreurde sportverslaggever, legde uit waarom. ‘Lieven Vandenhaute is iemand die ons elke keer verrast, onze aandacht vasthoudt, ons verleidt tot luisteren’, zei Thérèse Wauters, ‘niet enkel met een eindeloze variatie aan onderwerpen, maar vooral door dat eigen geluid, die oplichtende toets in stem en toon, door de natuurlijke souplesse en elegantie van het spreekritme. Zo slaagt hij erin de ernst of zwaarte van zijn onderwerp te relativeren, en het onbeduidende relevant te maken.’

De juryvoorzitter werd bijgestaan door Ruud Hendrickx (VRT-taaladviseur), Annie Van Avermaet (bekend van het programma ‘Hier spreekt men Nederlands’ uit de prehistorie van de VRT), Martine Tanghe (VRT), Ann De Craemer (De Morgen), Mark Schaevers (winnaar Gouden Boekenuil 2015) en Rik Torfs (rector KU Leuven).

Vorig jaar won blogger-twitteraar San F. Yezerskiy, pseudoniem van Sander Vanhellemont, de Grote Prijs Jan Wauters.