Sommige artsen vragen nog altijd meer dan remgeld
Foto: Belga
Sommige artsen weigeren om – zoals wettelijk bepaald – minder bedeelde patiënten alleen het remgeld aan te rekenen. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) vindt dat niet kunnen.

Sinds 1 oktober zijn artsen verplicht om 1,9 miljoen mensen bij een consultatie alleen het remgeld aan te rekenen. Het gaat om mensen die van de gezondheidszorg meer terugkrijgen dan anderen: mensen met een bepaalde uitkering, gehandicapten, weduwen...

Om te vermijden dat zij eerst een volledige consultatie moeten betalen – een kleine 25 euro – en pas achteraf geld terugkrijgen, moeten de artsen nu meteen het remgeld aanrekenen. Dat is voor de betrokkenen een of anderhalve euro. De rest wordt rechtstreeks geregeld tussen de artsen, de ziekenfondsen en het Riziv.

Maar de zogenaamde derdebetalersregeling zet bij veel huisartsen kwaad bloed. Ze kanten zich niet zozeer tegen het principe, maar hebben het er moeilijk mee dat De Block het verplicht maakt. Minister De Block heeft geen begrip voor die houding. ‘Ik heb veel respect voor de therapeutische vrijheid, maar het is niet aan hen om te oordelen wie in financiële moeilijkheden zit.’

Voorlopig wil de minister nog niet gezegd hebben dat ze gaat optreden tegen onwillige artsen. ‘Als er klachten zijn, zullen we die behandelen,’ zegt ze. Maar uit gegevens van de ziekenfondsen en het Riziv zal snel blijken welke artsen zich houden aan de wet en wie burgerlijke ongehoorzaamheid predikt.