RTBF en hoofdredacteur stoppen samenwerking
Foto: BELGA

De RTBF en Christian Dauriac, hoofdredacteur van het tv-journaal sinds 2012, hebben donderdag hun samenwerking stopgezet. Dat meldt de RTBF in een persbericht.

In afwachting van de procedure tot kandidaatstelling, heeft administrateur-generaal Jean-Paul Philippot de functie ad interim toevertrouwd aan Bruno Clément.

'Doorgestoken kaart'

Dauriac betwist die aantijgingen en noemt ze ‘geschift’. Hij heeft het gevoel dat zijn ontslag doorgestoken kaart is. Dat laat hij donderdagavond blijken in een reactie aan Belga.

Dauriac zegt dat hij er woensdagavond van op de hoogte werd gebracht dat de raad van bestuur zich donderdag zou buigen over een 'onbestaand dossier van valsheid in geschrifte'. Het gaat om twee mails die een maand geleden zouden verstuurd zijn. De hoofdredacteur zou zich daarin schuldig hebben gemaakt aan homofobie, onder meer door een van zijn medewerkers een 'gros pédé allemand' te noemen.

'Ik heb als bewijs de voorgaande e-mails, die ik met die persoon heb uitgewisseld. Die waren vriendelijk, want we hadden absoluut geen probleem met elkaar', zegt Dauriac. Hij overweegt nu naar de Raad van State te stappen.

'Er waren duidelijk spanningen over de redactionele lijn. Maar ik denk dat de directie zich vooral stoorde aan het feit dat de redactie, door succes van het tv-journaal, steeds meer macht kreeg en steeds minder vatbaar werd voor druk van buitenaf', klinkt het nog.

Christian Dauriac zal donderdag om 14.30 uur op een persconferentie nog meer uitleg geven over zijn ontslag.