Gatz: ‘Affaire De Afspraak zal leiden tot aanscherpen beheersovereenkomst’
Minister Gatz Foto: BELGA

Het gecontesteerde interview met de teruggekeerde Syriëstrijder Younnes Delefortrie in ‘De Afspraak’ op Canvas zal leiden tot een aangescherpte beheersovereenkomst. Dat zei Mediaminister Sven Gatz donderdag in het Vlaams parlement na vragen van Wilfried Vandaele (N-VA), Chris Janssens (Vlaams Belang) en Lionel Bajart (Open VLD).

Het studiogesprek met Delefortrie leidde maandag tot verontwaardiging omdat de gast te veel ruimte zou hebben gekregen om, zonder weerwerk, zijn ideeën te verkondigen. De hoofdredactie besliste daarop het fragment niet langer online aan te bieden, wat tot verontwaardiging bij de redactie leidde.

‘Het is niet mijn gewoonte de VRT dagelijks tot de orde te roepen, maar deze keer is dat, ondanks mijn geloof in de autonomie, wel gebeurd. Omdat duidelijk was dat hier het tweede deel van het fundament van de VRT - informatie, duiding en opiniëring - met de voeten is getreden’, zei Sven Gatz donderdag. Er is volgens hem geen context gecreëerd rond het gesprek.

‘Collectieve verantwoordelijkheid’

‘De regels om tot goede, onpartijdige, programma’s te komen zijn hier niet gevolgd’, vond de minister. ‘Dit is een collectieve verantwoordelijkheid van de redactie.’ De zaak kan volgens Gatz niet blauw-blauw worden gelaten. ‘Binnen de nieuwe beheersovereenkomst zullen de zaken verder verduidelijkt en aangescherpt worden.’

Gatz gaat het dossier naar eigen zeggen van nabij opvolgen. ‘De kwaliteit is er nog steeds, het enige wat men nu moet doen is de procedures toepassen, de redacties moeten geen schrik hebben om de deontologische adviesraad te consulteren’, besloot hij.

'Politieke conclusies trekken' 

Op Twitter ging Louis Ide, lid van het dagelijks bestuur van N-VA, nog een stap verder. Niet alleen noemt hij de programmatie en visie van Canvas een 'miskleun', hij vindt ook dat de politiek zijn conclusies moet trekken als Rademakers niet opstapt en daarbij lijkt hij aan te geven dat de dotatie voor de VRT zou moeten teruggeschroefd worden.