Een echte ‘fandroid’ herken je onmiddellijk aan zijn Google Nexus. Met deze toestellen beschik je als eerste over de nieuwste Android-versie en beleef je de software bovendien zoals Google het heeft bedoeld: puur en onversneden, zonder toeters en bellen.

Voor de productie van de 5X ging Google opnieuw in zee met het Zuid-Koreaanse LG, dat eerder ook al tekende voor de Nexus 5 (2013) en Nexus 4 (2012). Het ontwerp is ook nu weer strak en sober, maar je voelt wel meteen dat je een degelijk toestel in de hand hebt. De speciale rubberachtige coating op de achtercover, een erfenis van de Nexus 5, voelt aangenaam aan en zorgt bovendien voor lekker veel grip.

Puike camera

Het scherm van de 5X oogt helder en kleurrijk, biedt Full HD-scherpte en groeide van 4.95 inch naar 5.2 inch. Volgens de specificaties ligt de pixeldichtheid wat lager dan bij de Nexus 5 (423 versus 445 ppi), maar daar valt met het blote oog niets van te merken.

Wat dan weer wel onmiddellijk opvalt is de veel betere camera. De 8-megapixelaar werd vervangen door een sensor van 12,3 miljoen beeldpunten, met grotere individuele pixels van 1,55 micrometer die meer licht opvangen. Daardoor kan je ook bij minder goede lichtomstandigheden nog aardige foto’s maken, al onthouden we toch vooral de uitstekende buitenopnames van de voorbije dagen: bijzonder waarheidsgetrouw van kleur en duidelijk scherper dan de kiekjes van een iPhone 6 of Huawei P8 (die niet over de minste camera’s beschikken).

LG’s Laser Autofocus-technologie zal daar niet vreemd aan zijn. Net als bij de G4, het huidige toptoestel van LG, wordt de afstand tot het object gemeten aan de hand van een infrarode laserstraal. Daardoor stelt het toestel zowel snel als zeer precies scherp. Nog handig is dat je de camera voortaan pijlsnel kan starten door tweemaal op de aan/uit-knop van het toestel te drukken. Selfies schieten gebeurt in 5 MP en wie graag filmt kan dat zowel in 4K UHD-kwaliteit als in slow-motion.

Vingerafdrukscanner

Tweede blikvanger op de achterzijde van de 5X is de vingerafdrukscanner, Nexus Imprint. Hiermee laat de telefoon zich veel sneller ontgrendelen dan met een pincode of ‘gebaar’, en ook het aanleren van een vingerafdruk is in een handomdraai gepiept. De scanner zit trouwens precies op de plek waar je wijsvinger natuurlijk op valt. Geen toeval, want op menig LG-telefoon vinden we op die plaats de volumeregeling en de aan/uit-knop. Bij de Nexus 5X zitten die buttons echter weer gewoon aan de zijkant.

Zou het niet logischer geweest zijn om àlle functies naar de achterkant te verhuizen, en de vingerafdrukscanner in een van de knoppen te integreren? “Dat vonden we zelf eerlijk gezegd ook”, vertelt Jeroen Peeters van LG Benelux. 'We hebben het dan ook meermaals voorgesteld aan Google, maar kregen het idee er uiteindelijk niet door.'

De krachtbron van de Nexus 5X, een potige 1.8 GHz Qualcomm Snapdragon 808-processor, maakt dat het toestel vlot aanvoelt. Opmerkelijk is wel dat de smartphone slechts 2 gigabyte werkgeheugen aan boord heeft. Hadden Google en LG hier wat minder op beknibbeld (steeds meer toestellen komen met 3 of zelfs 4 GB RAM), dan zou de 5X waarschijnlijk nog een fractie krachtiger zijn geweest. Hou er ook rekening mee dat het opslaggeheugen niet kan worden uitgebreid met een microSD-kaart. Vergeet daarom de versie met slechts 16 GB (van € 479) en ga meteen voor de 32 GB-uitvoering (€ 529), anders zit de telefoon binnen de kortste keren tjokvol.

Andere kenmerken van de Nexus 5X, beschikbaar met een zwarte of witte backcover, zijn de dubbele led-flits, NFC, Bluetooth 4.2, wifi 802.11ac en de ingebouwde accu van 2.700 mAh. Dankzij de nieuwe Type-C USB-poort is de de batterij veel sneller opgeladen (na tien minuten kan je er weer vier uur tegenaan) en kan je het stekkertje onmogelijk nog verkeerd inpluggen. Een nadeel is wel dat je oude adapters en USB-kabels niet langer bruikbaar zijn.

Vanaf 9 november is de LG Nexus 5X ook in België te koop.

Android 6.0 Marshmallow

De test van de Nexus 5X was ook onze eerste kennismaking met Android 6.0 Marshmallow. Deze update brengt vooral kleine verbeteringen naar het besturingssysteem, maar bevat ook een aantal nieuwe functies. We zetten de belangrijkste even op een rij:

  • Apps stukje bij beetje goedkeuren. Een nieuwe app wil soms je toestemming voor wel tien dingen tegelijk. Denk aan het gebruik van je adresboek, microfoon, locaties et cetera. In Marshmallow krijg je die vraag voortaan pas wanneer je een functie daadwerkelijk gaat gebruiken. Je bepaalt bovendien zelf wat je wel en niet wil toestaan.
     
  • Now on Tap. Houd gewoon de homeknop ingedrukt, en Google Now toont je bijkomende informatie over wat je op dat moment aan het bekijken was. Zo kan je bij een concertbespreking bijvoorbeeld met één druk op de knop meer info over de band opvragen. Het werkt in alle apps, alleen nog niet in België. Je kan deze beperking echter makkelijk omzeilen door de taal van je toestel op Engels in te schakelen.
     
  • Ondersteuning van vingerafdrukscanners. Om je aan te melden bij je toestel en in sommige apps, maar later bijvoorbeeld ook voor betalingen met Google Pay (in België nog niet beschikbaar).
     
  • Slimmer batterijgebruik. Wanneer je smartphone of tablet gewoon ergens ligt te liggen, schakelt Android 6.0 automatisch een slimme, energiezuinige slaapmodus in. Marshmallow beperkt daarnaast ook de batterijconsumptie van apps die je nauwelijks gebruikt.