‘Tientallen Volkswagen-managers wisten van schandaal’
Foto: AP

In het dieselschandaal bij de Duitse autobouwer Volkswagen zijn volgens de Duitse krant Der Spiegel tot 30 managers betrokken geweest bij de manipulatie van de emissietesten. Dat is meer dan de 'kleine groep' waar eerder van werd gesproken. Het VW-concern wees het bericht van de hand.

Volgens bronnen kan het aantal 'schuldigen' nog verder oplopen. De nieuwe topman van Volkswagen Matthias Müller zal het management donderdag bijpraten over de status van het interne onderzoek, de geplande aanpassingen aan auto’s en het mogelijke besparingsprogramma. Volkswagen zelf zegt dat het aantal schuldigen en medeplichtingen 'ongegrond' is.

Winfried Vahland, voormalige baas van VW-dochter Skoda, verlaat volgens Auto Bild het VW-bedrijf na 25 jaar en zal dus toch niet - zoals eind september was aangekondigd - de nieuwe marktdivisie Noord-Amerika leiden. Volgens de onderneming doet hij dat op eigen verzoek.

Naar verluidt zou hij verbolgen zijn over het feit dat hij is gepasseerd als opvolger van de onlangs vertrokken topman Martin Winterkorn.