Een Vlaams advocatenkantoor stelt in naam van tientallen mensen een ingebrekestelling op tegen Volkswagen in de nasleep van het dieselschandaal. De schade kan oplopen tot duizenden euro's per voertuig, klinkt het.

Volkswagen installeerde software om de milieuprestaties gunstiger te doen lijken dan ze in de praktijk zijn.

Het advocatenkantoor Cassier & Van Maldeghem groepeert daarom tientallen gedupeerden in ons land die een schadevergoeding zoeken. Volgens het kantoor kan de schade oplopen tot duizenden euro's per voertuig. ‘Niet alleen is er een verminderde waarde bij herverkoop, ook werd mogelijk jarenlang een meerkost wegens hoger dieselverbruik geleden’, klinkt het.

‘De producent van de wagens kan op verschillende rechtsgronden aangesproken worden’, legt advocaat Van Maldeghem uit. ‘Maar ook de verdelers en de invoerder blijven niet buiten schot. Deze laatsten zullen zich dan op hun beurt tot Volkswagen moeten richten.’

Voor het advocatenkantoor is een ingebrekestelling slechts een eerste stap. ‘Indien er geen vrijwillige vergoeding komt, zal er zo goed als zeker een rechtszaak volgen’, zegt Van Maldeghem.

In een brief excuseert Volkswagen zich bij Vlaamse automobilisten waarvan de auto met sjoemelsoftware is uitgerust. Er staat onder meer dat er een technische procedure zal gevolgd worden om die software opnieuw uit de auto te halen. ‘Volkswagen Groep heeft zich wel geëngageerd om de kosten van die vereiste interventie voor zijn rekening te nemen', stelt de brief.