Opnieuw overleg tussen VS en Rusland nadat vliegtuigen te dicht bij elkaar vliegen
Foto: REUTERS

Twee Russische en twee Amerikaanse vliegtuigen dreigden zaterdag in elkaars ‘vaarwater’ te komen. De vier vliegtuigen vlogen boven Syrië op een afstand van slechts vijftien tot dertig kilometer van elkaar. Dat meldt de coalitie tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten. De twee landen gaan opnieuw samen zitten om hun activiteit in het gebied te bespreken.

Er was geen gevaar, verzekerde Steve Warren, woordvoerder van de coalitie onder leiding van de VS. ‘Ze gingen elk hun weg.’ Hij noemde de Russische luchtaanvallen in Syrië wel ‘roekeloos, willekeurig en onverantwoordelijk’.

De VS en Rusland gaan opnieuw gesprekken voeren over de veiligheid in de lucht. Het wordt de derde gespreksronde sinds beide landen actief zijn in het gebied en op zoek gaan naar een manier om naast elkaar te kunnen werken. Rusland heeft de VS al meermaals uitgenodigd om samen de strijd aan te gaan, maar zolang Rusland het Syrische leger steunt, onder meer in de vorm van wapens, weigert de VS samen te werken.

Van de tachtig luchtaanvallen die Rusland volgens de VS al uitgevoerd heeft, sinds het actief is in het gebied, is ‘slechts een fractie’ gericht op IS, aldus Warren. Met de luchtaanvallen wordt geen vooruitgang geboekt, maar wordt enkel het regime van de Syrische president Bashar al-Assad versterkt. Daarvoor waarschuwde ook president Obama vorige week al. Rusland ontkent niet dat het Assad steunt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in