Screening asielzoekers leverde al zes ‘hits’ op
Jan Jambon Foto: Photo News

De screening van asielzoekers door de militaire inlichtingendienst en Staatsveiligheid leverde zes ‘hits’ op. Dat zei minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tijdens een werkbezoek aan het noodopvangcentrum in Sint-Niklaas. Hij verklaarde ook dat de komende uren beslist zal worden hoe de screening ‘aan de bron’ nog beter kan.

De screening van asielzoekers gebeurt momenteel op basis van lijsten waarover Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst beschikken. Jambon verklaarde een nog uitgebreidere screening aan de bron te willen om te weten welke mensen in opvangcentra terechtkomen. Jambon preciseerde achteraf dat juridisch onderzocht wordt wat bij DVZ kan, waar de procedure begint.

De bestaande screening leverde al zes ‘hits’ op, zei Jambon, zonder verder in detail te treden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaf mee dat het niet per se om Syriëstrijders hoeft te gaan. Hij zegt dat het onderzoek loopt en dat de informatie ook in het asieldossier terechtkomt.

'Niet overschatten'

Het belang van dat aantal treffers moet niet worden overschat, verduidelijkt het kabinet-Jambon nog. De screening van asielzoekers gebeurt onder meer aan de hand van databanken van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV. Die hebben gegevens over zeer veel personen opgeslagen, ook als het risicoprofiel van die persoon laag ligt. Op basis van regelmatige bezoeken aan bijvoorbeeld een moskee kan het gebeuren dat de gegevens van iemand in zo een databank terechtkomen. Bovendien wordt dat soort data internationaal uitgewisseld.

Noodopvang in Sint-Niklaas

Minister Jambon en staatssecretaris Francken hadden woensdagochtend een werkvergadering met het stadsbestuur van Sint-Niklaas. In de voormalige legerkazerne Westakkers opende het Rode Kruis daar op 8 september een noodopvangcentrum. De voorziene maximumcapaciteit van 250 vluchtelingen bleek na een week volzet, waardoor beslist werd om de capaciteit met honderd asielzoekers op te trekken. Het is nog niet duidelijk wanneer de capaciteit daar naar 500 wordt opgetrokken, al is het de bedoeling om dat zo snel mogelijk te doen, zegt het Rode Kruis nog.

Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) zegt dat er een grote solidariteit is bij burgers, verenigingsleven en bedrijven. Op enkele kleinere incidenten na, zijn er geen problemen met de asielzoekers, aldus Dehandschutter. Jambon en Francken merkten op dat geen enkele centrumstad in Vlaanderen meer doet inzake noodopvang van asielzoekers dan Sint-Niklaas.