Onze ziektebriefjes zijn digitaal tegen 2018
Foto: Arlette Stubbe

Tegen 2018 zullen onze ziektebriefjes enkel nog digitaal bestaan en gebeurt de terugbetaling automatisch. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gezegd. Later zullen ook de blauwe getuigschriften en de voorschriften voor medicatie volgen. De reeks maatregelen moet de gezondheidszorg een stuk toegankelijker maken.

‘We zijn volop bezig met de informatisering op orde te brengen’, zei minister De Block in De ochtend op Radio 1. ‘Tegen 2018 zou dat geregeld moeten zijn.’ Met een reeks digitaliseringsmaatregelen hoopt De Block heel wat paperassen weg te werken. Niet alleen voor de arts, maar ook voor de apotheek.

De patiënt hoeft dus niet meer met een briefje naar het ziekenfonds te lopen. ‘Op een veilige manier worden het witte en groene briefje rechtstreeks naar het ziekenfonds gestuurd. De arts stuurt onmiddellijk een digitale factuur op, zodat hij het geld rechtstreeks op zijn bankrekening ziet.’

Hetzelfde geldt voor de voorschriften voor medicatie die ook zullen gedigitaliseerd worden, zodat de arts het rechtstreeks naar de apotheek kan opsturen. Daarnaast zouden ook de blauwe getuigschriften van specialisten elektronisch moeten worden.

Inhaaloefening

‘Ik geef toe dat het een inhaaloefening is’, reageert De Block: de overschakeling zal in het begin wat tijd en moeite kosten. ‘Maar eens het er is, gaat het quasi-automatisch’, verzekert ze. Artsen moeten nu ook al een extra inspanning leveren, sinds de derdebetalersregeling, op 1 oktober, van kracht is. Wie financieel kwetsbaar is, moet enkel het remgeld betalen, het gedeelte dat de andere Belgen terugkrijgen via het ziekenfonds, moeten ze niet eerst meer zelf betalen. Die regeling gaat nu op voor één vijfde van de bevolking.

Ook de digitalisering van de patiëntendossiers zal de efficiëntie en veiligheid alleen maar ten goede komen, zegt ze. Behalve artsen en apothekers krijgt op die manier vooral ook de patiënt zelf toegang tot zijn gegevens.

‘Het dossier is eigendom van de patiënt’, aldus De Block, ‘maar nu moet het nog altijd opgevraagd worden bij de arts.’ Daar moet binnenkort verandering in komen. Al is die digitalisering van het dossier nog vrijblijvend. Maar volgens de minister komt de vraag tot die openbaarheid van de patiënt zelf. ‘Vorig jaar gaven 350.000 mensen toestemming, dit jaar zijn dat er al bijna twee miljoen.’ Tegen 2018 verwacht ze dat de hele bevolking zijn toestemming tot de digitalisering van het dossier gegeven zal hebben.