Opleiding vroedkunde wint aan populariteit
Foto: An Nelissen

De opleiding tot vroedvrouw wordt alsmaar populairder. Sinds 2004 is het aantal studenten aan de Vlaamse hogescholen gestegen met 66 procent. Maar wie vroedkunde studeert, is er lang niet zeker van dat hij of zij aan de slag kan als vroedkundige, zo bericht de VRT woensdag.

In 10 jaar tijd, van 2004 tot 2014, steeg het aantal studenten in de opleiding vroedkunde met 64 procent. Ook dit jaar was er nog een stijging met 2 procent. De cijfers zijn een onderdeel van het overzicht van het aantal studenten in zorgopleidingen, dat later deze maand bekendgemaakt wordt.

Thuiszorg

Vroedvrouwen zouden zich meer moeten richten op de thuiszorg, zeker nu het verblijf in de kraamkliniek voor pasbevallen vrouwen korter wordt, zegt Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer. ‘Vroedvrouwen zullen zich moeten organiseren naar thuiszorg, daar ligt een verschrikkelijk maatschappelijk belangrijke opdracht voor hen.’

Veel afgestudeerden in de richting vroedkunde gaan nu aan de slag als algemeen verpleegkundige in het ziekenhuis. Maar vanaf 2018 kan dat niet meer. ‘Wie dan het diploma vroedkunde haalt, wordt niet meer gelijkgesteld met verpleegkundigen’, zegt Holtzer nog.