Nederland blijft met schaamrood thuis, Bosnië mag naar barrages
Foto: AFP
Het heeft niet mogen zijn voor Nederland. Het ging in eigen huis pijnlijk met 2-3 onderuit tegen tien Tsjechen, terwijl Turkije thuis met 1-0 won van IJsland. De Turken mogen als beste derde over alle groepen heen een ticket richting Frankrijk bestellen, Nederland moet het EK op tv volgen. In de groep van de Rode Duivels mag Bosnië nog blijven hopen, terwijl Kroatië en Italië in groep H een rechtstreeks ticket wisten te bemachtigen.

Groep A: Nederland alweer vernederd, Turkije naar barrage

Geen Nederland op het EK van volgende zomer. Het moest vanavond in eigen huis winnen van Tsjechië én hopen op thuisverlies van Turkije tegen IJsland. Dat bleek ijdelehoop: Nederland verloor, Turkije won. Oranje had de boodschap nochtans goed begrepen en trok meteen ten aanval. Het was echter een bescheiden offensiefje, dat snel ging liggen. Sterker nog: na 24 minuten spelen schoot Pavel Kaderabek de Tsjechen zelfs op voorsprong. Tien minuten later duwde Josef Sural het mes nog wat dieper in de wonde. Het was voor bondscoach Danny Blind het sein om Robin van Persie - die op de bank zat - in de strijd te gooien. Maar dat bracht geen zoden aan de dijk, integendeel. Zelfs na de rode kaart voor Marek Suchy speelde Oranje lamentabel. Tot overmaat van ramp kopte diezelfde Van Persie halfweg de tweede helft domweg - maar staalhard, dat wel - in eigen doel. De aansluitingstreffers van Klaas-Jan Huntelaar en - o ironie - Robin van Persie konden bitterweinig troost brengen.

 

Het is voor het eerst sinds 1984 dat Oranje de eindronde van het Europees kampioenschap mist. In de vorige zeven edities werd het één keer uigeschakeld in de poulefase (2012), werden twee kwartfinales (1996 en 2008), drie halve finales (1992, 2000 en 2004) en zelfs een keer de Europese titel (1988) gehaald. Nederland blijft nu steken op negen deelnames.

Turkije kon dus op beide oren slapen, al was het best nog even spannend tegen het al geplaatste IJsland. Het duurde tot in de voorlaatste minuut vooraleer Inan de bevrijdende treffer lukte. Dankzij dit resultaat eindigen de Turken als derde in groep A én als beste derde over alle groepen heen gezien. Daardoor mogen zij rechtstreeks naar het EK en hoeven ze dus geen barragewedstrijden te spelen. 

Eindstand groep A:

1. Tsjechië 22 
2. IJsland 20
3. Turkije 18
4. Nederland 13
5. Kazachstan 5
6. Letland 5

Groep B: Bosnië eindigt als derde en mag nog hopen

Dat de Rode Duivels zich al plaatsten voor het EK, is ondertussen oud nieuws. Vanavond haalden ze ook de groepswinst én de eerste plaats op de FIFA-ranking binnen door Israël met 3-1 te verslaan. Lees HIER het uitgebreide verslag.

In de andere wedstrijden in groep B ging Bosnië in een heuse spektakelwedstrijd met 2-3 winnen op Cyprus. Nadat Medunjanin al vroeg de score had geopend, kwam het zowaar op achterstand na doelpunten van Charalambidis en Mitidis. Een scheve situatie die uiteindelijk nog door Medunjanin en Djuric werd rechtgetrokken. Dankzij die overwinning - en het verlies van Israël - mogen de Bosniërs blijven hopen: zij spelen immers nog barragewedstrijden. 

Dat Wales met 2-0 van Andorra won, is slechts een resultaat voor de statistieken. Wales was al geplaatst, Andorra was al een tijd lang kansloos voor de kwalificatie.

Eindstand groep B:

1. België 23
2. Wales 21
3. Bosnië 17
4. Israël 13
5. Cyprus 12
6. Andorra 0

Groep H: Kroatië profiteert van gelijkspel tussen Noorwegen en Italië

Het beloofde nog een spannende avond te worden in groep H. Zowel Italië, Kroatië als Noorwegen maakten nog aanspraak op een rechtstreeks ticket richting Frankrijk. Italië en Noorwegen mochten in een onderling duel uitvechten wie met de groepswinst mocht pronken. De Noren leken lange tijd aan het langste eind te trekken: Tettey bracht de Scandinaviërs halfweg de eerste helft op voorsprong, maar ook met Italianen ben je nooit klaar. In het slotkwartier stuwden Florenzi en Pellè de Italianen richting groepswinst. Noorwegen tuimelde zo van een virtuele eerste naar een uiteindelijke derde plek en moet dus nog aan de bak in testwedstrijden.

Dat allemaal omdat Kroatië deed wat het moest doen: winnen tegen voetbaldwerg Malta. Al hadden de Kroaten bitterweinig overschot: ex-Club Brugge-speler Ivan Perisic tekende voor het enige doelpunt van de partij. Ook de Kroaten trekken volgende zomer dus naar Frankrijk.

Eindstand groep H:

1. Italië 24
2. Kroatië 20
3. Noorwegen 19
4. Bulgarije 11
5. Azerbeidzjan 6
6. Malta 2