Koning Filip: ‘Polen is ons erg dierbaar’
Aan het graf van de onbekende soldaat. Foto: BELGA

'We zijn erg blij dat ons eerste staatsbezoek in Europa in Polen plaatsvindt, een land dat ons erg dierbaar is.' Dat heeft koning Filip dinsdagavond gezegd in het presidentieel paleis in het Poolse Warschau.

'Dankzij de Poolse wortels van mijn vrouw heb ik het geluk om elke dag geconfronteerd te worden met deze mix van charme en vastberadenheid die jullie volk zo typeert', aldus de koning.

Tweede Wereldoorlog

Filip haalde ook de historische banden tussen Polen en Belgie aan. 'Toen onze F-16’s dit jaar voor de vierde keer in tien jaar deelnamen aan een bewakingsmissie in de Baltische landen en Polen, dan was dat een daad van solidariteit. Dat doet ons herinneren aan de divisie Maczek die mee deed aan de bevrijding van België tijdens de Tweede Wereldoorlog.'

De koning bracht ook zijn bezoek aan Polen in 1990 in herinnering. 'Vijfentwintig jaar na de val van de Muur en tien jaar na de toetreding van Polen tot de Europese Unie heeft uw land veel obstakels overwonnen.'

Drie dagen

Koning Filip en koningin Mathilde zijn dinsdagmorgen in Warschau aangekomen voor een staatsbezoek van drie dagen. Het vorstenpaar wordt vergezeld door een belangrijke delegatie.

Net als bij het staatsbezoek aan China, in juni, vergezellen de minister-presidenten van de drie gewesten het vorstenpaar, ook die van de gemeenschappen reizen mee. Verder maken minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem deel uit van de delegatie.