Poetin kritisch over gebrek aan samenwerking met Verenigde Staten in Syrië
Foto: BELGA

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag de slechte samenwerking met de Verenigde Staten in Syrië gehekeld. Hij haalde ook uit naar het droppen van munitie voor anti-IS-rebellen en vroeg zich openlijk af of de Amerikanen 'pap in het hoofd' hebben.

'Hoe kunnen we samenwerken', zei Poetin op een door Moskou georganiseerd economisch forum. 'Ik vermoed dat enkele van onze partners gewoon pap in het hoofd hebben.' De Russische president verwijt de Amerikanen onder meer dat ze nooit antwoorden wanneer de Russen hen vragen welke doelen de Russische luchtmacht in Syrië moet bombarderen.

Poetin voegde er ook nog aan toe 'geen garanties te hebben' dat de munitie die de VS droppen voor het Vrij Syrisch Leger niet in de handen van 'terroristen' vallen. Voor Rusland is 'het belangrijkste samen te werken met de mensen waar we vertrouwen in hebben', aldus nog de Russische president, die verduidelijkte dat met 'we' Rusland, Europa en de Verenigde Staten bedoeld worden. Washington is alvast uitgenodigd om onderhandelingen te voeren 'op het hoogste niveau' om 'te bespreken hoe het Syrische conflict te regelen'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in