'Het schijnbaar excessief gebruik van geweld' door de Israëlische veiligheidsdiensten tegen de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever is dinsdag bekritiseerd door de VN, die de Israëlische regering heeft gevraagd zich over de kwestie te buigen. In Sachnin, een Arabische stad in het noordwesten van Israël, zijn nog op dinsdag duizenden Arabische Israëli’s op straat gekomen om hun solidariteit te betuigen met de Palestijnen.

Ban Ki-moon heeft, volgens zijn woordvoerder Stéphane Dujarric, 'alle terroristische handelingen die we in Israël en Palestina gezien hebben, veroordeeld'. Maar daarnaast is 'het schijnbaar excessief gebruik van geweld door de Israëlische veiligheidsdiensten ook onrustwekkend, en moet het ernstig onderzocht worden'. Dat gebruik van geweld 'draagt bij tot het verergeren van de situatie, wat zorgt voor een vicieuze cirkel en zinloos bloedvergieten'.

Frustratie

Ook de 'frustratie van de Palestijnse jeugd' over de Israëlische bezetting en 'het gebrek aan politiek perspectief' spelen een nefaste rol in het conflict, meent Dujarric.

Duizenden Arabische Israëli’s zijn dinsdag samengekomen in Sakhnin in het noorden van Israël om hun solidariteit te betuigen met de Palestijnen. De Palestijnse leiders hebben de Israëlische regering er opnieuw van beschuldigd 'tot haat aan te zetten'. De massa in Sakhnin scandeerde onder meer 'Neen aan de bezetting, neen aan de nederzettingen', aldus een AFP-journalist ter plaatse. 'Wie echt aanzet tot haat, dat is Netanyahu', zei Ahmed Tibi, volksvertegenwoordiger in het Israëlische parlement, tijdens de betoging. 'We hebben geen angst want we weten dat we gelijk hebben. We gaan onze grond niet verlaten.'