De Block plant overleg met gemeenschappen over ‘breed voedings- en gezondheidsplan’
Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Foto: BELGA

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat met de gemeenschappen aan tafel zitten om 'een breed, coherent voedings- en gezondheidsplan' verder uit te werken. Daarbij zullen ook afspraken gemaakt worden over de financiering, zo melden minister De Block en haar Vlaamse collega Jo Vandeurzen in een persbericht.

Het Nieuwsblad en De Standaard berichtten dinsdagochtend dat Vandeurzen minstens een deel van de inkomsten uit de frisdrankentaks, door de federale regering beslist in het kader van de taxshift, voor het Vlaamse gezondheidsbeleid wil inzetten. Zo’n taks zou volgens hem immers alleen maar effect hebben op de consumptie binnen een breder plaatje van gezondheid.

In een persbericht melden De Block en Vandeurzen nu dat er overleg komt eenmaal de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling door het Wetenschappelijk Instituut en de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad gekend zijn. Dat moet leiden tot een actieplan dat zowel preventiecampagnes, een gemeenschapsbevoegdheid, omvat, als studies over voedingsgedrag, overleg met de voedingsindustrie en de frisdrankentaks die onder federale bevoegdheid vallen.

'De ministers zullen daarbij ook afspraken maken over de financiering van de overeengekomen acties, met respect voor de geldende financieringsmechanismen. Voor de Vlaamse Gemeenschap wordt dit onderbouwd met een nieuwe gezondheidsconferentie in 2016', zo besluit het persbericht.