VRT-nieuwsredactie boos na wegknippen interview Syriëstrijder
Foto: Photo News

Bij de openbare omroep is vanmiddag een personeelsvergadering georganiseerd om de aanpak van het interview met Michael ‘Younes’ Delefortrie in ‘De Afspraak’ te bespreken. Het interview met de Syriëstrijder werd door de VRT gisteravond van de websites gehaald en daar was niet iedereen gelukkig mee.

In ‘De Afspraak’ op Canvas had presentator Bart Schols maandagavond een studiogesprek met de teruggekeerde Syriëstrijder Michael ‘Younes’ Delefortrie. Na het interview kwam er - vooral via sociale media - heel wat kritiek op het studiogesprek. Sommige kijkers waren verontwaardigd dat de teruggekeerde Syriëstrijder een forum kreeg zonder dat de presentator al te veel weerwerk bood.

Later op de avond besloot de openbare omroep het gesprek van alle websites te verwijderen. ‘Dit studiogesprek kwam live op antenne en beantwoordt niet aan de journalistieke normen van VRT Nieuws. We hebben dan ook besloten om het interview niet meer raadpleegbaar te maken op onze platformen’, klonk het.

Onvrede

Vele medewerkers op de nieuwsredactie van de VRT gingen echter niet akkoord met de gang van zaken. Vanmiddag kwam de redactieraad bijeen en daarop kwam het tot soms hevige reacties, meldt een bron aan onze redactie. De onvrede over het weghalen van het interview door de VRT-hoofdredactie is groot. Tot een beslissing kwam het tijdens de vergadering niet, wel komen er nieuwe gesprekken. Voorlopig wordt er bij de nieuwsredactie geen ontslag geëist. 

In een reactie eerder vandaag aan De Standaard beweerde Luc Rademakers, hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst, dat er geen sprake is van censuur. ‘Als je een slecht product in de rekken hebt, dan haal je het weg, punt. Waarom het een slecht product was? Het item kreeg te weinig context en duiding, vooraf én tijdens het gesprek. Als je het aan mij vraagt, was het om te beginnen ook geen goed idee Younes Delefortrie, die volgens mij meer nood heeft aan medische hulp dan media-aandacht, naar de studio te halen.’

Bekijk het bewuste interview hier: