De Antwerpse Zoo heeft drie grote projecten aangekondigd. De mensapen krijgen twee grote buiteneilanden, de okapi’s een serre en de ingang schuift een eind dieper de tuin in.

Wandelen tussen de chimpansees en gorilla’s en ze zien ravotten met hun voeten in het gras en hun hoofd in de wind, dat kan vanaf volgende zomer in de Antwerpse Zoo. De gorilla’s en de chimpansees krijgen elk een buitenterras van bijna 1.000 vierkante meter groot. Als bezoeker kan je echt tussen de dieren wandelen.

‘Je staat oog in oog met hen en ziet ze spelen, vlooien, luieren en ruziemaken. Je wordt nog meer deelgenoot van hun dagdagelijkse leven. Je staat er letterlijk midden in’, zegt manager dierenzorg Sander Hofman. ‘De bezoeker zal op een glooiend wandelpad door dit regenwoud wandelen, tussen de twee verblijven van de chimpansees en gorilla’s door en zo van heel dichtbij kunnen genieten van deze dieren in hun natuurlijke habitat.’

Okapi’s

Ook de sterk bedreigde okapi’s worden in de watten gelegd in deze metamorfose van de Zoo. Een serre maakt ze ook op koude winterdagen zichtbaar voor de bezoeker.

De Moorse tempel waarin de okapi’s wonen, wordt teruggebracht in zijn originele staat en glorie. Zo komt hij maximaal tot zijn recht. Achter deze Moorse tempel komen extra buitenverblijven voor deze speciale dieren.

Iedereen welkom

De uitdaging op een historische plek als de Zoo is het combineren van het cultureel erfgoed met moderne architectuur. De Zoo gaat deze uitdaging al aan met de bouw van het gloednieuwe Elisabeth Center Antwerp (opening november 2016) dat ingebed wordt in de historische feestzalen van de Zoo.

De Flamingo, het restaurant in neo-Lodewijk XVI-stijl, wordt in ere hersteld en vormt een geheel met het nieuwe welkomstgebouw. Je wandelt over het verblijf van de brilberen en langs vijvers op het dak van het welkomstgebouw.

Het welkomstplein wordt trouwens toegankelijk voor iedereen. De portiers van de Zoo plaatsen de toegangscontrole achter de kiosk en zo kan iedereen genieten van het welkomstplein van de Zoo. Helemaal compleet met de flamingo’s die historisch op deze plek horen.

Bomen

In de tuinen verandert er ook een en ander. De Antwerpse Zoo verjongt namelijk haar bomenbestand. ‘Ook bomen worden oud en hebben helaas niet het eeuwige leven. Ziektes, luchtvervuiling en andere externe factoren kunnen het verouderingsproces nog versnellen’, weet landschapsarchitect Benoît Fondu.

Het volledige project heeft een kostenplaatje van 15 miljoen euro. Tegen de paasvakantie moet de nieuwe ingang klaar zijn en hopelijk ook de serrre voor de okapi’s. De andere projecten zouden tegen de zomer van 2016 openen.