Schauvliege: ‘Nog geen plannen Nationaal stadion gezien’
Foto: rr

De Vlaamse regering wacht nog steeds op de plannen voor het nieuwe nationaal voetbalstadion op parking C van de Heizelvlakte. Dat heeft Vlaams minister Joke Schauvliege in het Vlaams Parlement gezegd.

Schauvliege (CD&V) antwoordde in de bevoegde commissie op vragen van Michel Doomst (CD&V), Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Axel Ronse (N-VA).

Nieuw stadion

Bouwheer Ghelamco/BAM wil op de Heizelvlakte een nieuw nationaal voetbalstadion bouwen. Het stadion moet dienen voor de organisatie van het EK Voetbal in 2020. Daarom wil Ghelamco de eerste spade graag in maart 2016 in de grond steken. Het stadion zou op 1 juni 2018 klaar zijn.

Maar de Vlaamse regering tast nog in het duister over de precieze plannen. Er is wel een kennisgevingsnota voor de opstart van de project-MER (milieu-effectenrapportage)-procedure, maar concrete plannen heeft de Vlaamse regering nog steeds niet gekregen. ‘Er is wel een aantal gesprekken geweest, maar we hebben nog geen concreet plan ontvangen’, aldus Vlaams minister van Omgeving Schauvliege. ‘Zolang ik geen concrete plannen heb gezien, kan ik daar geen uitspraken over doen.’

Timing in het gedrang

Michel Doomst maakt zich zorgen over de timing. ‘Ik begin echt te vrezen dat de timing in het gedrang komt. Als je weet welke procedures nog allemaal nodig zijn, kan de spade nooit in maart 2016 in de grond gaan.’

Ook Axel Ronse (N-VA) toonde zich bezorgd. ‘Vlaanderen kan reputatieschade ondervinden als de organisatie van Euro 2020 in het gedrang komt.’ Volgens hem mag de regering niet te afwachtend blijven. ‘Het feit dat er nog geen informatie is over de concrete plannen, beangstigt mij wel over de haalbaarheid van het project. Misschien is het beter dat het project helemaal begraven wordt.’

Anderlecht

Het nieuwe stadion moet ook de thuisbasis van voetbalclub Anderlecht worden. Maar de club legde onlangs een bom onder het Eurostadion-dossier toen het zei zich niet langer in de huidige plannen te vinden. Aangezien de aanwezigheid van Anderlecht nodig is om het project rendabel te maken, dreigt het project daarmee op losse schroeven te komen.

Ghelamco-baas Paul Gheysens liet uitschijnen van wel, maar toch heeft hij er paars-wit liever bij. Volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is het project zonder Anderlecht gewoon geen optie. ‘Het moet met Anderlecht en dat weet Anderlecht zelf ook’, zegt hij.