Deze foto moet bewijzen dat beruchte ontsnappingspoging uit Alcatraz slaagde
Foto: History Channel

Broers John en Clarence Anglin en hun medegevangene Frank Morris hebben de wereldberoemde ontsnappingspoging uit de gevangenis van Alcatraz in 1962 overleefd. Dat beweerden familieleden van de broers maandagavond in een documentaire op History Channel. Ze hebben voor het eerst zelfs een foto vrijgegeven uit 1975 waar de broers op zouden staan.

David en Ken Widner, twee neven van de Anglin-broers, kwamen in ‘Alcatraz: zoektocht naar de waarheid’ op History Channel maandagavond met krachtig bewijsmateriaal op de proppen. Het ging onder meer om kerstkaartjes van de Anglin-broers die handgetekend aankwamen bij hun zus (de moeder van David en Ken Widner), in de drie jaar na de beroemde ontsnappingspoging. Hoewel al bewezen werd dat de handtekeningen matchen met die van John en Clarence Anglin, kon de verzendingsdatum nooit bepaald worden.

Bovendien gaven de Widner-broers voor het eerst een foto uit 1975 vrij die volgens hen bewijst dat John en Clarence in die periode nog leefden. De foto werd genomen in Brazilië op een boerderij en toont twee bebaarde mannen. De makers van de documentaire trokken met de foto naar Michael Street, een forensisch onderzoeker gespecialiseerd in gelaatsherkenning.

De man is formeel: in een rapport naar Art Roderick, een gepensioneerde ‘US Marshal’ die na meer dan vijftig jaar nog steeds aan de zaak werkt, verklaart hij dat het ‘zeer waarschijnlijk is’ dat de bebaarde mannen wel degelijk John en Clarence Anglin zijn.

Puzzelstukjes vallen op hun plaats

In de documentaire was bovendien de opgraving van de oudere broer van John en Clarence, Alfred Anglin, te zien. De familie gaf daar pas onlangs de toestemming voor, zodat menselijke beenderen die in 1963 in de baai aanspoelden, kunnen getest worden op verwantschap met de Anglin-familie. Het resultaat bleek negatief, waardoor de familie er dus nog meer van overtuigd raakt dat John en Clarence nog leven. ‘De combinatie van de foto van de broers en de nieuwe DNA-test heeft een heel nieuw licht geworpen op de zaak’, zei Art Roderick achteraf. ‘Als je zo lang aan een zaak werkt, kan je plots het gevoel krijgen dat alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Wel, dat gevoel heb ik nu.’

De gepensioneerde ‘US Marshal’ heeft opgeroepen tot een nieuw onderzoek, zodat hij de zaak die het grootste deel van zijn leven heeft opgeslorpt, eindelijk kan afsluiten. Ken Widner zei na de documentaire dat het hem en zijn broer alvast niet te doen was om persoonlijke roem in een tv-show. De broers willen dat John en Clarence eindelijk te boek komen staan als de enige mannen die er ooit in slaagden om uit de beruchte gevangenis te ontsnappen. Als ze gestorven zijn, dan wil de familie hen graag een begraafplaats geven in het familiegraf.

De beruchte ontsnappingspoging

John en Clarence Anglin en hun medegevangene Frank Morris probeerden uit de gevangenis van Alcatraz te ontsnappen in juni 1962. Ze hadden een met een beitel een gat gemaakt in de muren van de gevangenis en klommen naar het dak. Van daaruit gingen ze verder naar de zee, waar ze met geïmproviseerde peddels en een vlot van regenvesten de oversteek waagden naar het vasteland. Om hun ontsnappingspoging zo veel mogelijk te verbergen, hadden ze een menselijk hoofd nagemaakt met papier-mâché en dat in hun bed gelegd.

Het zelfgemaakte vlot werd een dag later al gevonden voor de kust van San Francisco, maar van het trio werd nooit meer iets vernomen. Volgens de officiële mededeling van de gevangenis verdronken de gevangenen in de koude baai in een poging de overkant te bereiken.