De werkingsmiddelen van de voorzieningen in de Vlaamse welzijnssector worden in 2016 bevroren door de Vlaamse regering. Dat zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt op basis van het programmadecreet van de Vlaamse regering. Van den Brandt spreekt van 'een bijkomende besparing' in een noodlijdende sector en noemt de maatregel 'beschamend'.

Geen besparingen op Welzijn, zo klonk het recent bij de voorstelling van de begroting 2016. Meer zelfs, er komen extra investeringen. Maar volgens Groen-parlementslid Elke Van den Brandt blijkt uit de gegevens van het programmadecreet dat de werkingsmiddelen van de instellingen binnen Welzijn bevroren worden.

'Vorig jaar bespaarde minister Vandeurzen al 25 miljoen euro op de middelen van de instellingen voor ouderenzorg, zorg voor personen met een beperking en de jeugdhulp', aldus Van den Brandt. 'Als de index zou stijgen, volgen de middelen voor Welzijn niet. Dat is dus een bevriezing van de budgetten voor ouderenzorg, zorg voor personen en de jeugdhulp. Gezien de stijging van de vraag, komt dit neer op een extra besparing op sectoren waar de noden nu al torenhoog zijn', zegt de Groen-politica.

‘Ondermaats’

'Deze instellingen trokken vorig jaar al aan de alarmbel. Het antwoord van CD&V-minister Vandeurzen op die noodkreet is een bijkomende besparing. Hoe kan de sector goede zorg voorzien voor ouderen, personen met een beperking en jongeren in nood als de regering-Bourgeois van N-VA, Open Vld en CD&V steeds weer de budgetten ondermaats houdt?', vraagt Elke Van den Brandt.

Volgens haar is het ronduit 'beschamend'. 'Iedereen weet toch dat er nood is aan goede zorgcentra. En als puntje bij paaltje komt, en er budgettaire keuzes gemaakt worden, bespaart de regering op deze levensbelangrijke post', besluit Van den Brandt.