Invloedrijke Duitse fotografe Hilla Becher overleden
Hilla Becher poseert in 2014 voor een aantal van de werken die ze samen met haar man Bernd Becher maakte. Foto: AFP

De Duitse kunstfotografe Hilla Becher is zaterdag op 81-jarige leeftijd in Düsseldorf overleden. Dat heeft haar uitgeverij Schirmer/Mosel dinsdag meegedeeld.

Met haar in 2007 gestorven echtgenoot Bernd vormde ze een vermaard kunstenaarspaar. Samen trokken ze door Europa en de Verenigde Staten, om met een zware technische camera industriële sites te bezoeken. Hun werk bestaat uit reeksen, waarin ze gelijkaardige gebouwen telkens vanuit hetzelfde perspectief vastlegden. Het zijn haarscherpe foto’s, telkens in zwart-wit, zonder enige vorm van spektakel.

‘Hun verdienste is niets minder dan de uitvinding en totstandbrenging van een nieuwe esthetische interpretatie’, schreef haar uitgeverij naar aanleiding van Hilla Bechers heengaan.

Invloedrijk

Met hun industriële bouwwerken werden Bernd en Hilla Becher in de jaren tachtig ongemeen invloedrijk. Ze lagen aan de basis van de Düsseldorfse school, die de nieuwe zakelijkheid predikte. Fotografen zoals Andreas Gursky, Thomas Ruff en Candida Höfer werden er gelanceerd op weg naar beroemdheid.

Het echtpaar Bernd en Hilla Becher werd bekroond met onder anderen de Nederlandse Erasmusprijs en met de Gouden Leeuw van de Biënnale van Venetië.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig