Coca-Cola schrapt 122 jobs in Gent
Foto: Belga

Frisdrankproducent Coca-Cola investeert 75 miljoen euro in de automatisering van de fabriek in Zwijnaarde. Daardoor verdwijnen tegen 2018 in totaal 122 van de 440 jobs.

Dat kregen de vakbondsafgevaardigden te horen tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Het is de bedoeling van Coca-Cola om de productie van frisdranken in Zwijnaarde te verhogen en de productielijnen te moderniseren.

Dat gaat evenwel gepaard met een flinke vermindering van het personeelsbestand. Door de verdere automatisering zouden 97 arbeiders en 25 bedienden hun job verliezen.

Verankerd

Volgens Coca-Cola Enterprises, dat de producten van de Amerikaanse frisdrankgigant in België produceert en verkoopt, betekent de investering dat de activiteit in Gent 'voor lang tijd verankerd blijft'. Concreet worden de verouderde productielijnen voor glazen flesjes en blikjes vervangen. Tegen 2018 wil het bedrijf van Gent 'een state-of-the-art-productievestiging' maken.

Maar dat zal dus jobs kosten, en daarom werd de procedure-Renault met de bijhorende consultatie- en informatieronde opgestart. Het is niet duidelijk of er naakte ontslagen zullen vallen. Coca-Cola is een belangrijke werkgever in ons land, met meer dan 2.400 werknemers verspreid over verschillende vestigingen. In Gent werken momenteel 438 mensen (279 in productie en 159 in distributie). 

Immense ingreep

Vakbond ACV reageert met gemengde gevoelens op de beslissing van Coca-Cola. 'Aan de ene kant is er nu zekerheid, na een lange periode van onzekerheid. Er doen immers al heel lang geruchten de ronde dat er 'iets' op til zou zijn', zegt secretaris Peter De Kreyger (ACV Voeding en Diensten). 'Aan de andere kant gaat het wel op een immense ingreep, er moeten toch echt wel heel veel mensen afvloeien en dat is natuurlijk heel erg.'

De Kreyger wijst erop dat de procedure Wet-Renault moet worden opgestart, en zegt dat de vakbonden tijdens de informatie- en consultatiefase 'alle' informatie gaan opvragen. 'We zullen ook alternatieven bekijken en waarborgen vragen. We gaan ook een goed sociaal plan proberen af te sluiten, binnen de wettelijke mogelijkheden.'