Steeds meer Amerikanen geloven in klimaatverandering
Archiefbeeld. Bosbranden in Californië Foto: AP

Ongeveer 70 procent van de Amerikanen gelooft in de wetenschap achter de opwarming van de aarde. Dat is meteen ook het hoogste niveau in de VS sinds 2008. Dat blijkt uit een peiling van de University of Michigan en het Muhlenberg College. Oorzaak? De verandering is nu ook dicht bij huis te voelen, onder meer in de vorm van atypische weerpatronen.

In de voorbije zes maanden is het geloof in de VS met zeven percent gestegen. Vooral bij de republikeinse en evangelisch christelijke bevolking - van wie er velen zich sceptisch opstellen tegenover de wetenschappelijke verklaring van de opwarming van de aarde - is de stijging opmerkelijk, aldus de onderzoekers.

Dat het weer in de VS zo sterk veranderd is, deze zomer alleen al met de extreme droogten waarmee het land kampte, liet de Amerikaanse bevolking niet onberoerd. De geïnterviewden haalden de veranderende weerpatronen dicht bij huis aan als argument, aldus Barry Rabe, een van de onderzoekers. De rol van de klimaatverandering daarin wordt erkend.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een groot aantal van de deelnemers zich schaart natuurlijke vormen van energie, zoals wind- en vooral zonne-energie.

Van de ondervraagden zei 15 procent dat het recente bezoek van paus Franciscus, die de klimaatverandering ter sprake bracht, hen deed inzien dat klimaatverandering reëel is.