ING België gaat in zee met twee crowdfundingplatformen, Seedrs en KissKissBankBank.com, om ondernemers aan alternatieve financiering te helpen. Dat heeft de bank dinsdag bekendgemaakt.
ING ziet in crowdfunding geen bedreiging voor de klassieke kredietverstrekking. “Integendeel, het zal versterkend werken”, denkt Erik Van Den Eynden van ING België.
Bij crowdfunding tracht een ondernemer, meestal een starter, rechtstreeks geld op te halen bij het grote publiek. Meestal gaat het om kleine bedragen van een grote groep believers. De laatste jaren zijn verschillende internetplatformen ontstaan om de crowdfunding te organiseren. Het kan een oplossing zijn voor bedrijven die via de bank niet aan (voldoende) geld geraken.
Crowdfunding is vooral nog een Amerikaans fenomeen. In België staat het systeem nog in kinderschoenen, met volgens ING vorig jaar amper een kleine 5 miljoen euro aan investeringen. Maar het zit wel in de lift, en dat is de Belgische banken niet ontgaan. KBC begon bijvoorbeeld zelf met het platform Bolero Crowdfunding en BNP Paribas Fortis werkt sinds vorig jaar samen met MyMicroInvest.
Ook ING België kiest niet voor een eigen platform. De bank vond met het Britse Seedrs en het Franse KissKissBankBank.com twee bedrijven om mee samen te werken. Dat heeft volgens de bank als voordeel dat ook buitenlandse investeerders of investeerders die geen klant zijn van ING, geld in een Belgisch project kunnen pompen. ING België is de eerste entiteit binnen de Nederlandse ING Groep die crowdfunding aanbiedt.
Concreet zal het ING-personeel ondernemers informeren over de mogelijkheid van crowdfunding via Seedrs en KissKissBankBank. Indien er interesse is, kunnen die ondernemers dan langs een versnelde procedure bij de crowdfundingplatformen nagaan of ze in aanmerking komen. Verschillende formules zijn mogelijk. De crowdfunding kan gebeuren onder de vorm van een gift, in ruil voor een beloning of in ruil voor aandelen.