BLIKVANGER. Nir Barkat, de burgemeester-sheriff van Jeruzalem
Een jonge Israëli draagt zijn wapen op een openluchtmarkt in Jerusalem. Foto: AFP

‘De terroristische aanslagen in Jeruzalem kunnen vermeden worden als burgers hun wapen dragen’, riep burgemeester Nir Barkat op als reactie op de escalatie van aanslagen in de stad. De miljonair en trotse voormalig paracommando gaat zelf voorop in de strijd. Zo overmeesterde hij begin dit jaar zelf nog de dader van een steekpartij.

De voorbije dagen werd Jeruzalem geteisterd door aanvallen van Palestijnen die, voornamelijk met messen, Israëlische burgers en agenten probeerden te raken. Buitengewone omstandigheden vragen om buitengewone maatregelen, moet burgemeester Barkat gedacht hebben, want hij tweette donderdag dat ‘verantwoordelijke burgers de terroristische aanslagen kunnen vermijden. Getrainde wapenbezitters met een vergunning kunnen levens redden.’

 

Terror attacks in Jerusalem can be prevented with the quick response of responsible citizens. Licensed, trained gun owners can save lives.

— Mayor Nir Barkat (@NirBarkat) October 8, 2015

 

Twee dagen later herhaalde Barkat echter zijn oproep , die hij bekeek als ‘een soort van militaire dienstplicht’. ‘In de huidige escalatie van geweld moet iedereen die een vergund wapen heeft en weet hoe ermee om te gaan, dat ook dragen. Dat is een plicht.’ De burgemeester zal zelf het goede voorbeeld geven’, klonk het nog in een persbericht.

Met wapen cruisen door Palestijnse wijken

Barkat, een ondernemer die fortuin vergaarde in de IT-sector en de stad leidt sinds 2008, kreeg eerder al kritiek nadat in een Palestijnse buurt gefilmd werd hoe hij met tot aanvalswapen omgebouwd pistool uit zijn auto stapte. ‘Een oorlogsverklaring’, stelde een Palestijnse bestuurder in The Independent.

 

 

Barkats kabinet liet daarop weten dat de burgemeester als oud militair het recht heeft een wapen te dragen. Barkat diende in de vorige eeuw inderdaad zes jaar bij de Israëlische paratroopers en is trotse ouder van drie dochters die op dit moment allemaal in het leger dienen.

Heldendaad

In februari kwam Barkat nog in het nieuws toen hij een Palestijnse man tegen de grond werkte die een orthodoxe jood had neergestoken. ‘Veel terroristische aanslagen zijn voorkomen of gestopt door de snelle reactie van verantwoordelijke omstanders’, verwees het burgemeesterskabinet onlangs nog naar die heldendaad.