Ook tabakssector misnoegd over tax shift
Foto: IMAGEGLOBE

Met de tax shift van de federale regering gaan de accijnzen op producten als tabak, frisdrank, alcohol en diesel omhoog. Verschillende sectoren protesteerden al en nu sluiten de beroepsfederaties van de tabakssector zich hier dinsdag bij aan. Zoals steeds vreest de tabakssector dat hogere accijnzen andere, al dan niet legale bevoorradingskanalen zullen stimuleren.

Cimabel, de Belgisch-Luxemburgse federatie van sigarettenfabrikanten, en Fetabel, de federatie van producenten en importeurs van roltabak in België en Luxemburg, spreken van een “ongeziene accijnsverhoging op tabak die Vlaamse jobs zal vernietigingen en overheidsinkomsten laten kelderen”.

De hogere accijnzen zullen de aankopen verplaatsen, bijvoorbeeld naar het buitenland, maar de consumptie niet verminderen, luidt de vrees. Momenteel wordt volgens de sector 8 procent van de in België geconsumeerde legale sigaretten in het buitenland gekocht.

Voorts is er vrees voor jobverlies bij de kleine, voornamelijk West-Vlaamse, tabaksbedrijven. Idem voor de tabakswinkels in West-Vlaanderen en Antwerpen, omdat er volgens de sector minder Fransen en Nederlanders hun rookwaar in België zouden halen.

De Nationale Nationale Coalitie tegen Tabak (NCTT) juicht de hogere taksen op roltabak toe. Een pakje tabak wordt tegen 2018 bijna 3 euro duurder (+43 procent), een pakje sigaretten 30 cent (+5,5 procent). Volgens de NCTT zal de accijnsverhoging geen impact hebben op de sigarettenverkoop, maar wel op de handel in roltabak. Voor het eerst wordt de prijskloof tussen beide kleiner en evolueert de tabaksfiscaliteit in de goede richting, klonk het maandag.