In de maand september zijn 170.000 migranten vluchtelingen de EU binnengekomen. Dat zijn er 20.000 minder dan de maand voordien. Dat meldde Frontex, het agentschap dat de grenzen van de EU bewaakt, dinsdag. Dat brengt het voorlopige totaal van dit jaar op 710.000.

Europa kampt momenteel met de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat bewijzen andermaal de cijfers van Frontex. In totaal hebben de eerste negen maanden van dit jaar al 710.000 mensen de grenzen van de Europese Unie overgestoken. Het gaat dan om mensen die hiervoor niet de nodige visa op zak hadden. Ter vergelijking: in het hele jaar 2014 waren dat er 282.000. In augustus werd met 190.000 nieuwkomers voor de vijfde maand op rij het record gebroken. In september daalt het aantal voor het eerst opnieuw, naar 170.000.

Er wordt evenwel gewaarschuwd dat er hier en daar ook dubbel geteld kan worden: steeds meer mensen komen aan in Griekenland, verlaten de EU opnieuw via Balkanlanden, om vervolgens de EU opnieuw binnen te komen via Hongarije.

350.000 mensen bereikten Griekenland, tussen januari en september. Van hen, voornamelijk Syriërs, arriveerden er 49.000 in september.

Een tekort aan boten in Libië en de verslechterde weersomstandigheden hebben het aantal vooral in Italië in september doen dalen: 12.000 in september, wat het aantal voor 2015 tot nu toe op 129.000 legt. De meesten van hen komen uit Eritrea.

‘Ik heb eerder deze maand aan de lidstaten gevraagd om bijkomende grenswachters die deze twee landen kunnen helpen bij het beheren van deze ongeziene stromen. Ik hoop dat we in de geest van Europese solidariteit adequate bijdrages zullen krijgen’, zei directeur Fabrice Leggeri.

Frontex beklemtoont dat Italië en Griekenland nog steeds hulp nodig hebben om migranten te registreren en identificeren.

Donderdag en vrijdag vindt opnieuw een EU-top plaats in Brussel. Op de agenda staat onder meer de nauwere samenwerking met Turkije en de mogelijkheid voor Frontex om nationale grensposten helpen bij de controles.