Website Binnenlandse Zaken gehackt: ‘Geen gevoelige data gelekt’

De website van de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken is dinsdagvoormiddag een tweetal uren onbereikbaar geweest na een hacking. Volgens een mededeling van de FOD is daarbij geen gevoelige informatie vrijgekomen.

‘We hebben op dinsdag 13 oktober 2015, tussen 9.20 en 11.10 uur, vastgesteld dat de website van de FOD Binnenlandse Zaken tijdelijk onbeschikbaar was. Op dit moment is deze opnieuw volledig operationeel', aldus de mededeling kort na de middag op dinsdag.

'Onze technische diensten zetten hun grondige analyses verder om de oorzaak van deze onbeschikbaarheid vast te stellen', zo vervolgt de mededeling. 'Het is belangrijk te preciseren dat geen enkele gevoelige informatie zich op deze informatieve website bevindt. De informatie gaat over de kernopdrachten van ons departement voor het dagelijks leven en de veiligheid van onze burgers. Het enige gevolg van deze situatie is de tijdelijke onbeschikbaarheid van deze nuttige informatie voor de surfers op het internet.'

Op YouTube is een filmpje gepost onder de naam 'Anonymous Belgium' en met vermelding '#OpGuerilla' (sic) waarmee de hacking van de website ibz.fgov.be en het Brussels parlement zou worden opgeëist. Het is niet duidelijk wie achter het amateuristische filmpje steekt waarin alleen in het Frans een boodschap wordt gebracht en waarin een toespeling wordt gemaakt op de censuurpoging van de Franstalige woordvoerder van de premier, Frédéric Cauderlier.

Ook vorige week liet Anonymous Belgium weten dat ze websites gehackt hadden, onder meer die van de premier, maar dat werd dan weer tegengesproken door het hackerscollectief Anonymous, omdat dat zich 'niet met politiek bezighoudt'.