Nieuwe regionale acties op spoor op 19 en 20 oktober
Foto: BELGA

Na de staking in het district Brussel vorige vrijdag, organiseert de Franstalige vleugel van de socialistische spoorbond (CGSP Cheminots) op maandag 19 en dinsdag 20 oktober nieuwe stakingen in Waalse districten. De Vlaamse vleugel ACOD Spoor beperkt zich tot voornamelijk sensibilisering en informatievergaderingen, met beperkte hinder voor de reiziger. Voor het goederenvervoer is er wel een stakingsaanzegging van 48 uur.

Op 19 oktober wordt er actiegevoerd in Oost- en West-Vlaanderen, en in de regio’s Luxemburg, Namen, Luik en een deel van Waals-Brabant. Vooral in de Waalse regio’s dreigt de stakingsoproep gehoor te krijgen, wat hinder zou kunnen veroorzaken op het hele spoornet.

ACOD Spoor vertaalt de ingediende stakingsaanzegging in een dag van sensibilisering en informatievergaderingen, maar zonder bijvoorbeeld stakingsposten, zegt Jean Pierre Goossens, de voorzitter van de Vlaamse vleugel. Dat geldt ook op 20 oktober, wanneer Antwerpen en Limburg aan de beurt zijn aan Vlaamse kant.

Voor het reizigersverkeer verwacht de vakbond minimale hinder, aangezien de stakingsaanzegging enkel dient voor de tijdelijke werkonderbrekingen tijdens de infosessies, voegt hij toe in een persbericht. “ACOD Spoor heeft duidelijke ordewoorden gegeven dat er geen sporen bezet of toegangen geblokkeerd mogen worden.” De hinder zal volgens ACOD vooral gevoeld worden bij het goederenvervoer, waar er een stakingsaanzegging van 48 uur (zondagavond tot dinsdagavond) werd ingediend.

In Wallonië voert CGSP Cheminots op 20 oktober actie in Henegouwen en een deel van Waals-Brabant. De vakbond kondigt al aan dat het station Charleroi Zuid gesloten zal zijn. Ook dan kunnen de acties in Wallonië voelbaar zijn tot in Vlaanderen.

De socialistische spoorbond protesteert tegen enerzijds de strategische visie voor het spoor van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), en tegen anderzijds de moeizame onderhandelingen over een nieuw protocol van sociaal akkoord.