Koksijde zet Very Irritating Police in tegen asielzoekers
Asielzoekers komen aan in Koksijde. Foto: Kurt Desplenter

Het gemeentebestuur en de politie van Koksijde zetten forse middelen in voor de komst van asielzoekers naar de luchtmachtbasis daar. Een politieteam dat werd opgericht tegen Noord-Franse hangjongeren, zal ook het asielcentrum opvolgen.

‘De patrouilles van leger en de politie worden verdubbeld. Er zijn ook 24 uur op 24 twee veiligheidsagenten van Securitas aanwezig. Het VIP-team (Very Irritating Police) van de politie zal versterkt worden met vier voltijdse politieagenten.’

Met die woorden wil het bestuur van Koksijde zijn inwoners geruststellen over de komst van driehonderd asielzoekers naar de kustgemeente. Die krijgen onderdak bij de luchtmachtbasis van Defensie. Vorige woensdag kwamen de eerste mensen daar aan. Donderdag vond er een infovergadering plaats waar de Koksijdenaars hun vragen konden stellen.

Een pak daarvan ging over veiligheid. Uit de antwoorden blijkt verder ook nog dat op sommige plaatsen de omheining van de basis wordt verhoogd tot twee meter en dat er doeken komen om inkijk te voorkomen. Daarnaast krijgt elke asielzoeker ook een badge met foto, een maatregel die niet in andere opvangcentra zou gelden, en verhoogt de cavalerie haar aanwezigheid in de duinen, onder meer bij de gemeentelijke basisschool.

‘In deze regio zitten we met veel transmigratie (waarbij mensen op de vlucht verhuizen van het ene land naar het andere, in dit geval België en Frankrijk, red.)’, zegt Nico Paelinck, de korpschef van de zone Westkust, over de maatregelen. ‘De Franse politie legt veel druk op de kampen in haar regio. Het effect daarvan voelen we tot hier. Door de komst van de noodopvang riskeren we dat mensensmokkelaars beginnen te rekruteren in Koksijde. Dat willen we voorkomen met een verhoogde aanwezigheid. Veertig procent van de asielaanvragen wordt afgekeurd. Het is dus aannemelijk dat “runners” van de smokkelnetwerken hier hun slag proberen te slaan bij wie geen vluchtelingenstatus krijgt en het land zou moeten verlaten.

Daarom past de politie dezelfde aanpak toe als bij Noord-Franse hangjongeren die tot een paar jaar geleden de zomers in de zone verzuurden. De Very Irritating Police had de taak hen uit de anonimiteit te halen en zo op te volgen. ‘We willen weten wie hier is’, zegt Paelinck. ‘Als we op de tram iemand van buitenlandse origine zien, weten we niet of het gaat om iemand zonder papieren, een asielzoeker of een mensensmokkelaar. Dat mogen we niet zomaar laten gebeuren, onder meer met een logboek in de noodopvang waarmee we de dagelijkse aanwezigheid op kunnen volgen. We willen niet dat er plots “zwartslapers” onderdak krijgen in het centrum.’

Lees het volledige verslag van de infovergadering:

koksijdeasiel