Alyson Annan is de nieuwe bondscoach van het Nederlands vrouwenhockeyteam. Dat heeft de Nederlandse hockeybond (KNHB) dinsdag bevestigd. De 42-jarige Australische oud-interational is de opvolger van Sjoerd Marijne, die eind september werd ontslagen.

Annan was al bondscoach van Jong Oranje. De vrouw die 228 keer uitkwam voor Australië en twee keer tot beste hockeyster van de wereld werd uitgeroepen (1998 en 2000) combineerde die rol met haar functie als hoofdcoach van de mannenploeg van Amsterdam.

De hockeysters zijn de regerend olympisch kampioenenen en veroverden vorig jaar in eigen land de wereldtitel onder leiding van succescoach Max Caldas, de voormalige echtgenoot van Annan. Onder Marijne, de opvolger van Caldas, bleven nieuwe titels uit. De hockeysters eindigden als derde op de Champions Trophy in Argentinië en verloren de EK-finale tegen Engeland. Het contract van Marijne liep tot en met de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro, maar werd op 28 september stopgezet.

Annan leidt sinds september 2014 hoofdklasser Amsterdam. Ze is de eerste vrouwelijke hoofdcoach in het Nederlandse mannenhockey. In 2004 was ze de assistent van toenmalig bondscoach van Nederland én België Marc Lammers, die met het vrouwenhockeyteam zilver behaalde op de Olympische Spelen van Athene.