Bloedigste dag sinds nieuwe golf van geweld in Israël
Foto: AFP
Bij twee terreurdaden in Jeruzalem zijn drie Israëliërs en een Palestijnse aanvaller gedood. Meer dan 20 mensen liepen verwondingen op, zes onder hen zijn er erg aan toe. In Betlehem werd nog een Palestijn doodgeschoten tijdens schermutselingen met de Israëlische strijdkrachten. Het was daarmee de tot nog toe bloedigste dag sinds de al twee weken durende nieuwe golf van geweld in Israël.

Twee Palestijnen kaapten in de wijk Talpiot in Jeruzalem een bus van het openbaar vervoer. Ze versperden de deuren en vielen de passagiers met vuurwapens en messen aan. Twee passagiers stierven ter plekke, zeven anderen liepen verwondingen op. Uiteindelijk kon een privébewaker de bus stoppen. Hij schoot één van de aanvallers dood en schakelde de tweede met enkele schoten uit.

Bijna gelijktijdig reed een Palestijn met zijn wagen in de joods-orthodoxe wijk Geula in op een groep mensen, die aan een bushalte wachtte. Daarbij werd een Israëli gedood en een andere zwaargewond. De aanvaller stapte uit en haalde met zijn mes uit naar zijn slachtoffers. Hij liep ten slotte enkele schotwonden op en werd opgepakt.

De Hamasbeweging in de Gazastrook loofde de aanslagen. 'We prijzen deze heldhaftige operaties in Jeruzalem en loven de mannen die ze uitvoerden', verklaarde Hamas-woordvoerder Sami Abu Suhri.

Steekpartijen

Ook nog dinsdagvoormiddag kwam het in Raanana bij Tel Aviv tot twee aparte mesaanvallen van Palestijnen. Daarbij liepen telkens een man en een vrouw verwondingen op. De daders werden in beide gevallen overmeesterd en meegenomen. In Kiriat Ata bij Haifa verwondde een extremistische Israëli een andere Israëli met messteken. De aanvaller dacht abusievelijk dat zijn slachtoffer een Palestijn was.

Middenin de groeiende spanningen is het de voorbije dagen tot een uitgebreide reeks mesaanvallen gekomen. Met de dood van de 28-jarige Moataz Zawahra uit het vluchtelingenkamp Dheisheh in Betlehem zijn sinds het begin van de maand 29 Palestijnen en zeven Israëli's gedood. Een ruzie over de bezoek- en gebedsrechten op de Tempelberg in de oude binnenstad van Jeruzalem heeft de jongste golf van geweld doen oplaaien.

De spanningen met Palestijnen in Israël lopen hoog op na rellen op de Westelijke Jordaanoever. In de afgelopen tien dagen vonden er al twintig incidenten plaats waarbij mensen met messen werden aangevallen, de meeste daarvan in de heilige stad Jeruzalem.