Uberpop na woensdag opgeschort in Brussel
Foto: Photo News

Uberpop, de meest populaire dienst van het Amerikaanse bedrijf Uber, zal in Brussel vanaf woensdag om 23.59 uur opgeschort worden. Dat heeft Mark McGann, de verantwoordelijke voor Europa, laten weten. 'Dit is een logische beslissing gezien de uitspraak van de rechtbank', reageert Brussels minister-president Rudi Vervoort.

'Vanaf woensdag 14 oktober 2015 om 23.59 uur, gaan we onze dienst UberPop opschorten. Die opschorting is het onvermijdelijke gevolg van een recente gerechtelijke beslissing en gaat een impact hebben op tienduizenden mensen die met voldoening de bereikbare en betrouwbare dienst van Uber in Brussel gebruiken', schrijft Filip Nuytemans, general manager van Uber België, in zijn open brief aan minister-president Vervoort.

UberX

'Ondanks de opschorting van onze dienst UberPop, willen we uw aandacht vestigen op de onontkenbare oplossing die professionele diensten zoals ons platform UberX betekenen voor de toekomst', vervolgt de brief. UberX is een duurdere dienst die werkt met chauffeurs met een licentie. 'Met een btw-nummer worden ze onderworpen aan dezelfde sociale wetten, de bedrijfsbelasting en dezelfde btw-verplichtingen als de taxichauffeurs met een zelfstandig statuut', geeft Nuytemans aan. 

'Maar vandaag remt de wetgeving op de taxi's en het verhuur van wagens met chauffeur de vooruitgang af', vindt Uber. Het bedrijf roept Rudi Vervoort op om de invoering van een regionaal taxiplan voort te zetten. Uber bevestigt ook dat het beroep aantekent tegen de beslissing van de rechtbank van koophandel, van 23 september jongstleden.

Vervoort: 'Logische beslissing'

'Dit is een logische beslissing gezien de uitspraak van de rechtbank', reageert Brussels minister-president Vervoort op de beslissing van Uber. 

Hij lijkt niet te zullen ingaan op het verzoek van het Amerikaanse bedrijf om samen te zitten. 'We hebben enkele maanden geleden al van gedachten gewisseld met Uber', laat de minister-president via zijn woordvoerster weten. 'Voor de rest werken we aan een modernisering van de taxisector en een actualisering van de ordonnantie voor bezoldigd vervoer van personen in Brussel. In dit kader lopen politieke discussies binnen de Brusselse regering.'

Smet: 'Nieuw wetgevend kader'

Ook de bevoegde minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) reageert op de beslissing. Hij zegt akte te hebben genomen van de beslissing van Uber om de uitspraak van justitie te respecteren en de activiteiten van UberPop stop te zetten. Ook Smet herhaalt dat de Brusselse regering werkt aan een nieuw algemeen wetgevend kader ingevolge de evoluties in de sector. 'De bedoeling is om het wetgevend kader tegen het einde van het jaar te laten goedkeuren door de Brusselse regering', voegt hij eraan toe.

In februari had Pascal Smet een taxiplan gelanceerd, waarin hij de deur op een kier zette voor Uber. Dat moest voor de regering toen als basis voor onderhandelingen dienen.