Een dertiger uit Marchienne-au-Pont (Charleroi) is afgelopen donderdag aangehouden voor deelname aan een terroristische organisatie. De man wordt ervan verdacht mensen te ronselen om te gaan vechten in Syrië, zo raakte maandag bekend.

De verdachte geeft toe dat hij bewondering heeft voor de groepering Islamitische Staat (IS), maar ontkent dat hij jongeren zou benaderd of opgeleid hebben.

De federale gerechtelijke politie zou de man al enige tijd in observatie houden. In het verleden liep hij veroordelingen op tot in totaal twaalf jaar cel, onder meer voor diefstal met geweld, maar de afgelopen vier jaar was hij voortvluchtig.

Replicawapen

De man werd opgepakt bij zijn vriendin in Marchienne-au-Pont. Vorige week woensdag gebeurde er een huiszoeking en werd hij ondervraagd. Er zijn computers en een replicawapen (van het veldslagspel Airsoft, red.) in beslag genomen.

De man zou tegenover kennissen hebben verklaard dat hij rekruteert voor IS en trainingen aan jihadisten organiseert in de bossen van Soleilmont (Fleurus). Maar tegenover de onderzoekers zei de man dat hij in de Ardennen enkel Airsoft speelt. Hij ontkent ook te rekruteren voor IS.

De onderzoeksrechter heeft de man aangehouden. Hij zit opgesloten in de gevangenis van Bergen.