VS dropt munitie voor Syrische rebellen
Foto: AP

De Amerikaanse luchtmacht heeft meer dan 45 ton munitie gedropt voor Syrische rebellen die in het noordoosten van Syrië tegen terreurgroep IS vechten.

Een C17-transportvliegtuig dat begeleid werd door gevechtsvliegtuigen heeft ’s nachts de bevoorradingen geleverd in de provincie Hassakeh, meldt het Pentagon. Het zou gaan om kleine wapens, munitie en granaten.

De paletten zijn volgens het Pentagon in de juiste handen terechtgekomen. Ze zijn bedoeld voor Syrische Arabische groepen van wie de leiders gescreend zijn en die het vertrouwen genieten van de internationale coalitie die tegen IS strijdt.

De levering volgt enkele dagen nadat de VS een trainingsprogramma voor gematigde rebellen heeft opgegeven. In de plaats daarvan gaat het geld naar munitie en in mindere mate wapens voor rebellengroepen op het terrein.

Nieuwe alliantie

Maandag kondigde de Koerdische militie YPG nog een nieuwe alliantie aan met kleine groepen van Arabische strijders. De wapens moeten hen helpen om een offensief tegen de stad Raqqa te lanceren, zo zei een woordvoerder van een van de groepen. Dat is de hoofdstad van IS.

Koerdische strijders hebben het voorbije jaar IS uit grote delen van het noorden van Syrië verjaagd en hebben een groot deel van Hassakeh onder controle.

Rusland

Intussen groeit de kritiek op de Russische interventie in de oorlog. Saudische bronnen noemen de Russische bombardementen gevaarlijk en de EU eist dat ze worden stopgezet. Rusland wil vooral het regime van Assad ondersteunen, terwijl het Westen de Syrische president weg wil.

Meer dan 250.000 mensen zijn gedood sinds de opstand tegen Assad in 2011 begon.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in