Johan Verstreken: 'Ik heb het pas heel laat ontdekt'
Foto: Edwin Fontaine

Ex-televisiepresentator en CD&V-politicus Johan Verstreken heeft een opmerkelijk boek geschreven. In ‘Met gesloten vuisten’ vertelt hij over zijn moeilijke jeugd, waarin hij onder meer te maken kreeg met een vader die veel dronk en agressief was. In het boek vertelt hij ook voor het eerst dat hij homo is.

In zijn boek vertelt Verstreken onder meer over het drankmisbruik van zijn vader, die vaak erg agressief thuiskwam en zijn moeder en hem hardhandig behandelde. ‘ Overal verstopte hij flessen drank in huis. Dagelijks was er fysiek geweld. Hij nam me bij mijn kraag en broek vast en gooide me meters verder’, laat hij opschrijven.

‘De alcohol maakt van hem een vervaarlijk monster. Mijn bange, rusteloze nachten waren niet te tellen. Ik was toen zes jaar’. Het gedrag van zijn vader leidde tot de scheiding van zijn ouders en dat hij en zijn moeder het financieel niet breed hadden. Pas later, als hij ouder was en zijn eerste stappen in de showbizzwereld zette, kon hij zijn moeilijke jeugd achter zich laten.

Hij stortte zich op zijn professionele uitdagingen, maar had weinig oog voor zijn persoonlijke leven. Volgens Verstreken duurde het onder meer daarom zo lang voor hij er achter kwam dat hij homo was. Toen hij voor het eerst een man kuste, was hij in de war: ‘ Ik stortte me op mijn werk. De twijfel of ik gay was verdween. Weer was ik getrouwd met mijn job’. Het was pas op zijn vijfenveertig, toen hij voor het eerst seks had met een man, dat het hem duidelijk werd: ‘Ik hou van mannen en ben honderd procent homoseksueel’.

In het programma Van Gils & Gasten gaf Verstreken meer uitleg: