GRAFIEK. Mannen hebben 6 uur meer vrije tijd dan vrouwen
Foto: Jimmy Kets

De samenleving mag dan nog zo snel veranderen, het leefpatroon van de Belg evolueert niet zo snel mee. In vijftien jaar tijd is dat immers nauwelijks veranderd. Ook de traditionele rolpatronen blijven overeind, terwijl de dominante positie van de televisie nauwelijks wordt aangetast door nieuwe media. Dat blijkt uit het maandag voorgestelde ‘Tijdsbestedingsonderzoek 2013’ van de FOD Economie en de onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel.

Een gemiddelde dag ziet er nog steeds zo uit als in 1999, zo zei VUB-professor Ignace Glorieux bij de voorstelling van het onderzoek. Er is een slaapperiode (22-6 uur), en een periode voor arbeid (6-18 uur). Die ‘arbeid’ omvat niet alleen betaald werk, maar ook bijvoorbeeld het huishouden verzorgen en zorgen voor de kinderen.

Televisie

Vanaf 19 uur en tot de bedtijd volgt de periode ‘vrije tijd’, waarin we nog altijd meer dan de helft van de tijd voor de televisie zitten. ‘Nieuwe en sociale media, zoals bijvoorbeeld Facebook, raken niet aan de andere activiteiten’, zegt Glorieux. Ze worden eerder op de achtergrond gebruikt.

Het onderzoek ontkracht ook verhalen als zouden we door alle druk minder lang in bed liggen, minder tijd maken om te eten en te drinken, of minder tijd hebben voor de kinderen.

Mannen versus vrouwen

Daarnaast worden de traditionele rolpatronen bevestigd. Mannen besteden ruim zes uur meer aan betaald werk per week, maar vrouwen zijn acht uur meer bezig met het huishouden en nog eens anderhalf uur met kinderzorg. Dat leidt ertoe dat mannen gemiddeld zes uur meer vrije tijd hebben per week dan vrouwen.

Voor het onderzoek hielden 5.559 Belgen uit 2.744 huishoudens, met leeftijd 10 jaar en ouder, gedurende twee dagen hun tijdsbesteding bij in een dagboekje. Het onderzoek liep van januari 2013 tot februari 2014 en is vergelijkbaar met de onderzoeken uit 1999 en 2005.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig