Rapport vermiste studenten Mexico openbaar gemaakt
Protestanten houden foto’s van verdwenen studenten vast in een betoging in de Mexicaanse hoofdstad Foto: AFP

Justitie in Mexico heeft het onderzoeksrapport over de 43 studenten, die vorig jaar verdwenen, openbaar gemaakt. Dat meldt de BBC. Het dossier telt in totaal 54.000 pagina’s.

Het dossier, waar meer dan 100 onderzoekers zeven maanden aan hebben gewerkt, onderzoekt de verdwijning van 43 studenten in Mexico vorig jaar. Het rapport, dat 85 boekdelen en 54.000 pagina’s telt, werd vrijgegeven en op internet geplaatst.

Met de openbaring probeert justitie het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Nabestaanden hebben echter twijfels over de inhoud en ook een commissie van internationale deskundigen heeft harde kritiek op het onderzoek.

Niet verbrand, bewijsmateriaal verdwenen

In de nacht van 26 op 27 september 2014 ontvoerde de politie waarschijnlijk de 43 studenten tijdens een manifestatie in de stad Iguala. Volgens de huidige stand van het onderzoek zou de burgemeester de politie hebben opgevorderd, om te voorkomen dat studenten een toespraak van zijn vrouw stoorden. 

De politieagenten zouden de 43 jonge mannen daarom ontvoerd hebben om ze vervolgens over te dragen aan de criminele organisatie Guerreros Unidos.

In het officiële onderzoek wordt weinig aandacht besteed aan de aanwezigheid van politieagenten en militairen in de buurt. Ook werd er beweerd dat de studenten verbrand zijn bij een vuilnisbelt, maar uit het onderzoek blijkt dat deze bewering niet klopt. Ten slotte blijkt er ook veel bewijsmateriaal verdwenen te zijn. 

Nationaal en internationaal protest

De verdwijning van de studenten veroorzaakte veel ophef in Mexico. Duizenden mensen kwamen een jaar na de verdwijning op straat na de vermoedelijke moord op 43 studenten. ‘De strijd gaat voort’, scandeerden de protestanten. Vele droegen foto’s van de slachtoffers.

De zaak kreeg ook buiten Mexico veel aandacht, omdat het aantoont hoe de georganiseerde misdaad in het land verweven is met de politiek en de veiligheidsdiensten.

Enkele weken geleden arresteerde de federale politie één van de hoofdverdachten, Gildardo López Astudillo. De man zou de moord op de studenten bevolen hebben. Het onderzoek gaat echter verder. De Mexicaanse autoriteiten hebben de zaak geherkwalificeerd. De studenten gelden nu nog altijd als vermist.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig