Belgische F-16’s nemen deel aan nucleaire Navo-oefening in Duitsland
Archiefbeeld Foto: ss

Vliegtuigen en militairen van zes Navo-basissen met nucleaire capaciteit trainen deze week in Duitsland op het gebruik van kernwapens. Dat meldt het Duitse persagentschap DPA op gezag van militaire bronnen. Ook Kleine Brogel doet mee. “De Belgische regering maakt zich daarmee schuldig aan de voorbereiding van oorlogsmisdaden”, hekelt Vredesactie.

De jaarlijkse oefening ‘Steadfast Noon’ brengt de luchtmachteenheden van de Navo samen die in staat zijn om nucleaire wapens te gebruiken. Het is een publiek geheim dat ook de 10de tactische wing van Kleine Brogel daarbij hoort. In 2012 vond de nucleaire oefening plaats in ons land.

Dit jaar loopt de oefening vanop de Duitse basis van Büchel. Naast de Belgen nemen ook Duitsland, Nederland, Italië, Turkije en de VS deel. Op het Navo-hoofdkwartier SHAPE in het Belgische Casteau bevestigt men dat ‘Steadfast Noon’ plaatsvindt van maandag tot vrijdag, maar geeft men geen verdere details.

‘In strijd met humanitair recht’

Vredesactie is niet te spreken over de oefening. “Het toont aan dat in Europa gestationeerde kernwapens niet alleen relicten uit de Koude Oorlog zijn, maar dat de inzet ervan nog steeds actief wordt voorbereid. Nochtans hebben deze tactische kernwapens geen enkele militaire rol meer”, hekelt Roel Stynen van Vredesactie.

De vredesbeweging onderstreept dat het gebruik van kernwapens en de voorbereiding daarop in strijd is met het internationaal humanitair recht. De gevolgen van het inzetten van kernwapens kunnen immers niet beperkt worden in ruimte en tijd en treffen zonder onderscheid burgers en oorlogvoerenden. “De kernwapens op Kleine Brogel kunnen dus onmogelijk ingezet worden zonder deze elementaire regels van het oorlogsrecht te schenden en oorlogsmisdaden te begaan”, luidt het nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in