Hittegolf: 129 gewestwegen stuk en 600.000 euro schade
archiefbeeld Foto: Photo News

De hittegolf van begin juli heeft op zeker 129 plaatsen in Vlaanderen zware schade veroorzaakt aan de gewestwegen. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat de herstellingskosten op 592.837,15 euro raamt, staat maandag in Het Laatste Nieuws.

Van 30 juni tot en met 5 juli steeg het kwik in Vlaanderen telkens boven de 25 graden. Die hitte zorgde ervoor dat het asfalt en het beton op vele gewestwegen stevig uitzette. Gevolg: tientallen opgestuwde en ingezakte rijbanen, fietspaden en pechstroken. In Oud-Turnhout raakte een vrouw zelfs ernstig gewond toen het wegdek onder haar wagen zowaar ‘ontplofte’.

De meeste schade gebeurde aan gewestwegen in Vlaams-Brabant (45) en Limburg (31), zo laat bevoegd minister Ben Weyts weten in een antwoord op een parlementaire vraag van Jan Peumans (N-VA). ‘Specialisten hebben vastgesteld dat de problemen veelal gebeurden ter hoogte van een overgang tussen asfalt- en betonverharding”, zegt aldus minister Weyts. “Het AWV stelt dat meer aandacht voor een correcte uitvoering van uitzetvoegen zulke problemen voortaan kan voorkomen.’