Polen mag zich opmaken voor een trip naar Frankrijk. Ene Robert Lewandowski zorgde zondag voor de winning goal tegen Ierland. Die drie punten waren meteen genoeg voor een tweede plek in groep D. De groepswinst ging naar Duitsland, dat het knap lastig had tegen Georgië. Eerder op de dag had Albanië al geschiedenis geschreven. De voetbaldwerg haalde het in groep I met 0-3 van Armenië en mag zich opmaken voor het eerste grote tornooi in zijn voetbalgeschiedenis. In groep F heeft na Noord-Ierland ook Roemenië zich verzekerd van een ticket naar Frankrijk.

Groep DLewandowski schiet Polen naar EK, Duitsland zwoegt

De opdracht voor Polen en Ierland was simpel: beide teams wonnen maar beter de rechtstreekse confrontatie of er zou heel wat rekenwerk aan te pas komen. De thuisploeg leek dat het beste begrepen te hebben: Krychowiak schoot Polen al na dertien minuten op voorsprong. De vreugde was echter van heel korte duur, want amper drie minuten later stelde Walters gelijk van op de stip. Maar in Polen loopt natuurlijk ene Robert Lewandowski rond. De spits van Bayern München knikte vlak voor rust de 2-1 tegen de touwen. Zijn dertiende doelpunt in vijf wedstrijden en eveneens zijn dertiende goal in deze EK-kwalificatiecampagne. Daarmee evenaarde hij de Noord-Ier David Healy, die naar aanloop van het EK van 2008 even veel keer de netten deed trillen. De Ieren speelden nog alles of niets, maar de gelijkmaker bleef uit.

 

Duitsland beet dan weer ei zo na de tanden stuk op Georgië. Thomas Müller zette vlak na rust wel de 1-0 op het bord na een strafschop, maar Jaba Kankava kon al snel tegenprikken. Het werd beuken voor die Mannschaft maar elf minuten voor tijd lukte Max Kruse de bevrijdende 2-1. Duitsland is zo groepswinnaar en mag al voor de twaalfde keer (deelnames West-Duitsland inbegrepen, nvdr.) naar de eindronde van het EK. Het vestigt daar mee een record. Polen mag zich als tweede ook al opmaken voor het EK. Ierland is veroordeeld tot barragematchen.

Gibraltar was dan weer geen partij voor Schotland. Het verloor met 0-6 en slikte in deze campagne maar liefst 56 tegentreffers. Daarmee 'verbetert' Gibraltar het vorige record van San Marino, dat 53 goals slikte.

Groep I: Voetbaldwerg en Portugal geplaatst

De voetbalgoden leken Albanië twee jaar geleden niet goed gezind. In een groep met Portugal, Denemarken, Servië en Armenië leken de kwalificatiekansen eerder gering. Maar kijk, de Albanezen werkten een knap parcours af en zetten zondag de kers op de taart. Dankzij de 0-3-overwinning op het veld van Armenië mogen ze zich voor het eerst in de geschiedenis opmaken voor een groot voetbaltornooi. 

In de andere groepswedstrijd won Portugal met 1-2 bij Servië. In een turbulente wedstrijd opende Nani al na zes minuten de score. Halfweg de tweede helft tekende Tosic voor de gelijkmaker, maar toen Moutinho een kwartier voor tijd de 1-2 maakte, sloegen de stoppen bij de thuisploeg - met Aleksandar Mitrovic in de basis - door. Kolarov en Matic kregen elk een rood karton onder de neus geduwd. Door deze zege eindigt Portugal als groepswinnaar met 21 punten uit acht wedstrijden. Albanië volgt op ruime afstand met veertien punten.

 

Groep F: Ook Roemenië mag mee

Vrijdag had Noord-Ierland zich al verzekerd van EK-deelname door Griekenland met 3-1 te verslaan. Ze krijgen in Frankrijk het gezelschap van Roemenië, dat zondag met 0-3 bij de Faeröer ging winnen. Constantin Budescu zorgde al voor de rust voor een geruststellende 0-2-voorsprong, Alexandru Maxim zette zeven minuten voor tijd de eindstand op het bord. 

De Roemenen blijven zo Hongarije voor, dat ook nog kans maakte op een rechtstreeks ticket. Griekenland stak echter stokken in de wielen: het won voor het eerst deze campagne en deed dat op spectaculaire wijze. Het haalde twee keer een achterstand op tegen de Hongaren en trok uiteindelijk aan het langste eind: 4-3. Hongarije eindigt derde in de groep maar is nog niet meteen veroordeeld tot barragematchen. Het maakt nog kans om als beste derde rechtstreeks naar het EK te gaan. Enige voorwaarde: Oekraïne mag maandag niet winnen van Spanje.