‘Dit is de doodsteek voor de beurs van Brussel’
Paul Huybrechts Foto: Jimmy Kets

Uitgerekend tijdens het halfjaarlijkse congres van de Vlaamse Federatie van Beleggers kwam het het nieuws dat de regering toch doorzet met haar zogenaamde speculatietaks. Het viel als een natte dweil op het evenement dat dit weekend plaatsvond in Kinepolis Antwerpen en 1450 leden trok.

Beleggers en professionelen uit de sector reageerden met ongeloof en teleurstelling. ‘De speculatietaks zou zelfs volgens de regering maar een peulschil opbrengen (een kleine 30 miljoen euro, red) en wij denken dat het zelfs niets of negatief kan zijn’, aldus aftredend voorzitter Paul Huybrechts. Er zal minder gehandeld worden en beleggers gaan handelen via een buitenlandse broker.

‘Maar nog veel erger is dat de maatregel schade zal toebrengen aan de Belgische economie. En dat op een moment dat AB InBev mogelijk weg zal trekken van Brussel. AB InBev vertegenwoordigt 60% van de Brussels beurswaarde. Huybrechts schudt het hoofd: ‘Dit is geen moment om risico’s te nemen.’

Negatieve spiraal

Het VFB congres was nog relatief optimistisch gestart omdat het opende met de hoofdeconoom Geert Gielens van Belfius die de impact van de China groeivertraging op Europa relativeerde. En de ‘Dag van de Tips’ staat traditioneel in het teken van het noemen en zoeken naar nog aantrekkelijke koopwaardige aandelen.

Analisten deden zaterdag hun best om voor de kleine Belgisch beleggers ook een aantal kleine Belgische aandelen naar voren te schuiven, zoals schuimrubberfabrikant Recticel, lasagneproducent Ter Beke of de recent op de beurs gebrachte infrastructuurbeheerder Tinc. Toch domineerden zaterdag de namen van buitenlandse bedrijven.

Huybrechts: ‘De kans dat Belgische beleggers nog veel minder in kleinere Belgische aandelen gaan beleggen is groot. Dat is een probleem, want de kleine beleggers zijn de laatsten die de handel daarin overeind houden. Zo dreigt een negatieve spiraal, waardoor je uiteindelijk iedereen wegjaagt’.

‘Je kan je afvragen of ze het erom doen’

Huybrechts: ‘We weten dat de Belg zich heel sterk laat leiden door fiscale overwegingen. Soms te veel, maar je mag niet vergeten dat de voorbije jaren de transactietaks ook al bijna verdubbeld is. En het tarief van 33 procent klinkt in ieder geval bijzonder afschrikwekkend.’

‘Je kan je afvragen of ze het erom doen. En ja, dat is waarschijnlijk zo. Deze taks is er alleen gekomen voor een politieke spelletje. De CD&V wil er per se mee kunnen uitpakken. Een andere doelstelling is er niet.

Op het VFB congres was ook het jonge beloftevolle Belgische Biocartis aanwezig dat onder meer tests ontwikkelt om infectieziekten zoals ebola en kanker op te sporen. Het bedrijf haalde in april meer dan 100 miljoen euro op, vooral dankzij enthousiaste Belgische particuliere beleggers.

Paul Huybrechts vreest dat de speculatietaks de belasting te veel is en dit soort Belgische beursnoteringen veel moeilijker of zelfs onmogelijk zal maken. ‘Wacht maar tot het beursklimaat wat minder is. Dit zijn ook heel risicovolle beleggingen. Dan moet je de belegger ook de kans geven om snel uit te stappen en zeker als het meevalt. Je kan de kleine belegger niet opzadelen met alle risico’s en de rest wegbelasten.’

‘We zullen zeker onderzoeken of de maatregel juridisch wel zuiver op de graat is’, geeft Huybrechts nog mee. De speculatietaks zou net als de transactietaks enkel gelden voor aandelen en alleen Belgische particulieren moeten betalen.’