400 Koerden betogen in Brussel tegen Erdogan
Foto: BELGA

Aan de Turkse ambassade, en later aan het Luxemburgplein, zijn zondag minstens 400 betogers, voornamelijk Koerden, samengekomen om de aanslagen in Ankara te veroordelen. De betogers zijn ervan overtuigd dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zelf achter de aanslagen zit.

Naast een grote herdenkingsmars in Ankara, verzamelden deze middag volgens de politie 400 en volgens de manifestanten 500 betogers aan de Turkse ambassade in Brussel. In het begin dreigde de bijeenkomst in Brussel even uit de hand te lopen, maar de politie zette traangas in, waarna het rustiger werd.

Volgens de Turkse overheid is terreurbeweging Islamitische Staat verantwoordelijk voor de dubbele zelfmoordaanslag in Ankara waarbij vooral Koerden om het leven kwamen. De Koerden denken dan weer dat president Erdogan zelf achter de aanslag zit.

Verkiezingen

De Koerden die zondag in Brussel betoogden, kwamen uit alle hoeken van het land, en ook uit Duitsland en Nederland. Ze kregen de steun van Turkse democraten, Assyriërs, Armeniërs en andere minderheden. ‘We veroordelen de aanslagen in Ankara. Dit zijn aanslagen van het regime, dat de verkiezingsnederlaag van 7 juni nog niet verteerd heeft’, zegt Uçar Salih, voorzitter van de Koerdische federatie in België.

Op 1 november vinden in Turkije nieuwe parlementsverkiezingen plaats. Aan de ambassade in de Montoyerstraat in Brussel kunnen Turkse burgers nu al hun stem uitbrengen. De politie had de straat afgesloten om confrontaties met de betogers te vermijden, maar toen één van de kiezers zich richtte tot de betogers, werd de sfeer bitsig. De politie aarzelde niet om traangas te gebruiken en verschillende betogers, waaronder vrouwen en kinderen, kregen het goedje in de ogen. ‘Dit was niet nodig’, zegt één van de manifestanten. ‘De politie heeft te snel traangas ingezet.’

Volgens de woordvoerder van de Brusselse politie is alles kalm verlopen. Nadien zijn de manifestanten uit eigen beweging naar het Luxemburgplein vertrokken, waar de bijeenkomst met enkele toespraken werd verdergezet.