Mercedes wereldkampioen Formule 1 na tijdstraf Kimi Raikkonen
Lewis Hamilton wint de GP van Rusland Foto: Mercedes
Kimi Raikkonen heeft na afloop van de GP van Rusland een tijdstraf gekregen voor zijn aanrijding met Valtteri Bottas.

Tijdens het slot van de race probeerde Raikkonen zijn landgenoot Valtteri Bottas in te halen. Raikkonen was daarbij iets te opportunistisch bij het aanremmen voor een bocht, waardoor hij tegen Bottas reed. Bottas moest opgeven terwijl Raikkonen met zijn beschadigde Ferrari nog als vijfde over de finish wist te geraken.

De racestewards onderzochten echter de aanrijding en oordeelden dat Raikkonen in de fout ging. De Fin krijgt voor de aanrijding een tijdstraf van dertig seconden die aan zijn uitslag worden toegevoegd. Raikkonen valt daardoor terug van de vijfde naar de achtste plaats. 

Ferrari verliest door de tijdstraf van Raikkonen zes wk-punten waardoor de voorsprong van Mercedes nu voldoende groot is om zich te verzekeren van de wereldtitel bij de constructeurs. Net als vorig jaar kroont de renstal zich dus in Rusland tot wereldkampioen.

Ook Fernando Alonso heeft een tijdstraf van vijf seconden gekregen omdat hij de limieten van het circuits meermaals tijdens de race niet gerespecteerd heeft. Daardoor valt Alonso buiten de punten en gaat Verstappen van de elfde naar de tiende plaats.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: