Matteo Trentin wint Parijs-Tours, pech nekt Van Avermaet
Foto: Belga
Matteo Trentin (Ettixx-Quick Step) heeft de 109e editie van Parijs-Tours gewonnen. In een sprint met Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) toonde hij zich de sterkste na een monstervlucht van maar liefst 220 kilometer. Pech was er alweer voor Greg Van Avermaet (BMC): hij was mee in de kopgroep maar reed in de laatste kilometer lek.

Wielrennen op Sportwereld.be

Elf kilometer. Langer duurde het niet vooraleer een groep van 31 renners al voor de vlucht koos. Onder hen niet meteen de minsten, want naast onder andere Tony Gallopin, Matteo Trentin en Arnaud Démare glipten ook negen Belgen mee. Hun namen: Greg Van Avermaet, Edward Theuns, Tiesj Benoot, Tosh Van der Sande, Yves Lampaert, Gianni Meersman, Roy Jans, Maarten Wynants en Kevin Van Melsen. De wind was een bondgenoot voor de kopgroep, waarin de renners mekaar prima vonden. Het eerste wedstrijduur werd aan een verschroeiend gemiddelde van 53 km/u afgewerkt en de voorsprong dikte in geen tijd aan tot boven de vier minuten. Dat helse tempo zorgde er wel voor dat Van Melsen voorin de rol moest lossen. 

Bouhanni klampt aan

Het was het sein voor het peloton om een tegenoffensief te starten. Negentien renners waagden de sprong van uit de achtergrond met als doel de kloof van ondertussen vijf minuten toe te fietsen. Onder hen Niki Terpstra, Jelle Wallays - de winnaar van vorig jaar - en Nacer Bouhanni, de grote concurrent van Edward Theuns voor de eindzege in de Europe Tour. Zij leken in eerste instantie in hun opzet te slagen want de voorsprong van de koplopers slonk in geen tijd tot een kleine drie minuten, maar dichter kwamen ze niet meer. Het peloton had tegen dan alle hoop al laten varen en volgde ondertussen op zeven minuten. De winnaar zat dus vooraan.

Uitvallen bij de vleet

De zinderende slotfase bestond uit drie hellingen en al op de eerste daarvan trok Tosh Van der Sande stevig door. De kopgroep versplinterde langzaam maar zeker en daar wilde Julien Duval van profiteren. Ondanks een voorsprong van een twintigtal meter werd hij alweer snel tot de orde geroepen door - alweer - Van der Sande. Het regende plots uitvallen en de Fransmannen Arnaud Gérard en Romain Combaud waren de volgenden die ten strijde trokken. Zij fietsten een gaatje van vijftien seconden bij mekaar. Meersman trok in de achtergrond zijn werkplunje aan om het gat te dichten, Van Avermaet zag het graag gebeuren. 

Leegloper voor Van Avermaet

Op tien kilometer van het einde waren de twee leiders er aan voor de moeite. De herenigde kopgroep begaf zich enigzins nerveus richting La Côte de Beau-Soleil. Theuns en Trentin trokken door, Van Avermaet reageerde telkens gepast. Achterin vielen ze als vliegen en de kopgroep dunde uit. Ook wanneer Trentin zijn versnelling plaatste, was Van Avermaet - net als de beresterke Van der Sande - goed mee. Het bleek uiteindelijk de goede vlucht, want in een mum van tijd sloegen de drie een kloof van 25 seconden. De drie vluchters trokken samen naar de meet maar het drama loerde om de hoek: Greg Van Avermaet kreeg af te rekenen met een leegloper en moest de sprint aan zich voorbij laten gaan. Daarin gaf Matteo Trentin Van der Sande het nakijken. De achtervolgende groep met onder andere Bennoot en Jans eindigde op 20 seconden van Trentin. Er eindigden maar liefst zes Belgen in de top tien.

 

 

Uitslag:

1. Matteo Trentin 4u39'12"
2. Tosh Van der Sande 0"
3. Greg Van Avermaet 4"
4. Tiesj Bennoot 20"
5. Roy Jans 20"
6. Yves Lampaert 20"
7. Heinrich Haussler 20"
8. Edward Theuns 20"
9. Mike Teunissen 20"
10. Pim Lighthart 20"