‘IS-leider niet gedood tijdens bombardementen'
De leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, tijdens een toespraak (2014). Foto: TWITTER

Het Iraakse leger meldde zondagmiddag dat het een konvooi heeft gebombardeerd dat de terroristenleider Abu Bakr al-Baghdadi mogelijk naar een meeting met belangrijke commandanten van Islamitische Staat bracht. Ook de plaats van die meeting zou gebombardeerd zijn. Getuigen bevestigen de bombardementen, maar ontkennen de aanwezigheid van al-Baghdadi.

Zondagmiddag heeft de Iraakse luchtmacht een persbericht verspreid waarin te lezen staat dat gevechtsvliegtuigen het konvooi van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi onder vuur hebben genomen. Tijdens de bombardementen, die in de Iraakse provincie Anbar plaatsvonden, zou de leider ‘mogelijk gewond of overleden zijn’, konk het. Over het precieze lot van al-Baghdadi deed de Iraakse luchtmacht evenwel geen uitspraken.

Enkele uren later werden de aanvallen bevestigd door inwoners van omliggende dorpen en nabijgelegen ziekenhuizen. Zij zagen hoe verschillende kopstukken van IS dood of zwaargewond werden weggedragen, maar ontkennen de aanwezigheid van de IS-leider. 'Al-Baghdadi is niet gedood tijdens de bombardementen. Volgens ons was hij niet bij het konvooi', klinkt het. 

Volgens een Twitteraccount die officiële verklaringen van IS publiceert, gaat het om valse geruchten. 

Het Iraakse leger had informatie ontvangen waaruit bleek dat al-Baghdadi zondag met een konvooi naar het Iraakse Karbala zou trekken voor een meeting met enkele belangrijke kopstukken van Islamitische Staat. Ook die locatie werd gebombardeerd. ‘Veel terroristen werden gedood of raakten zwaargewond’, klinkt het in de persmededeling van de Iraakse luchtmacht.

Een belangrijke, anonieme Amerikaanse bron, zei dat er geen aanwijzingen waren dat Al-Baghdadi gedood was. Het blijft onduidelijk of de leider überhaupt aanwezig was op het moment van de aanval.

Volgens ziekenhuisbronnen werden twee huizen geraakt en acht lokale leiders van een IS-politiemacht in de stad gedood.

Niet de eerste keer dat IS-leider 'sterft'

Het is niet de eerste keer dat de nummer één van Islamitische Staat dood wordt verklaard. Vorig jaar werd al-Baghdadi eerst doodverklaard en later werden berichten verspreid dat hij zwaargewond zou zijn. Geen van beide berichten bleek te kloppen.

Ook begin dit jaar staken geruchten de kop op dat de IS-leider zwaargewond was geraakt tijdens een luchtaanval die gecoördineerd werd door de Verenigde Staten. Of die geruchten wel kloppen, blijft onduidelijk. De terroristenleider houdt zijn meetings met kopstukken immers beperkt en leeft al jaren onder de radar van de veiligheidsdiensten. 

In oktober 2011 kreeg al-Baghdadi officieel de stempel 'terrorist' in de VS. Zij kleefden een bedrag van 7,3 miljoen euro op zijn hoofd.